OPASNO ZRAČENJE: Neuskladišteni gromobrani rizičniji od Vinče

- Ukoliko se ovako nastavi, uskoro nećemo znati koliko je radioaktivnih gromobrana ostalo i gde su skinuti, pošto nigde nisu prijavljeni - kaže v. d. direktora NOS dr Jagoš Raičević

  • 0

Vršilac dužnosti direktora JP "Nuklearni objekti Srbije" dr Jagoš Raičević kaže da u Srbiji postoji neuskladišten radioaktivni materijal van nadzora ovog preduzeća i da se uglavnom radi o radioaktivnim gromobranima. On objašnjava da zračenje jednog takvog gromobrana može biti i do sto miliona puta opasnije od zračenja u reaktorima.

Nakon problema koji ovih dana zbunjuju javnost, a tiču se nuklearnog materijala u Vinči, na videlo je izbio novi problem. Naime, u Srbiji postoji radiokativni i vrlo opasan materijal, čije je skladištenje pod znakom pitanja. V. d. direktora NOS dr Jagoš Raičević je u intervjuu za dnevni list "Politika" potvrdio da postoji problem i da je rizik veoma veliki.

- Mi smo novinarima rekli da je neophodno uvesti red i kontrolu nad sakupljanjem i skladištenjem radioaktivnih gromobrana po Srbiji. Ukoliko se ovako nastavi, uskoro nećemo znati koliko je radioaktivnih gromobrana ostalo i gde su skinuti, pošto nigde nisu prijavljeni. Neka mi niko ne kaže da se to odavno ne zna - kaže Raičević.

On je objasnio da je najveći deo radioaktivnog otpada u Srbiji smešten (H2) i razbacan (H1) u postojećim hangarima, o kojima vodi računa JP "Nuklearni objekti Srbije". Prema njegovim rečima, "uvek je pretnja ako imate radioaktivni materijal van kontrole, nemate evidenciju šta i koliko, nemate odgovarajuće uslove za to, mesto nije vidno obeleženo i slično".

- Zračenje jednog gromobrana može biti sto miliona puta veće od onog koje smo imali prilikom merenja na reaktoru RA. Ako to uporedimo sa "događajima" koji su doveli do pažnje javnosti, šta smo dobili - pita se Raičević.

On je još jednom ponovio da 19. aprila, kada je, navodno, petoro zaposlenih ozračeno, nije bilo prekomernog ozračivanja.

(M. S. / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA