STIŽE LETO: Zaradite konobarišući, kuvajući ili okopavajući njive

Nadnice za poslove u Srbiji kreću se od 2.000 do 3.000 dinara dnevno, dok se u susednim zemljama može zaraditi i do 1.500 evra za mesec dana

  • 2

Tokom letnje sezone u Srbiji, za sezonske poslove najviše se traže kopači i berači, dok su u komšiluku najtraženiji konobari, kuvari i di-džejevi. Kada su u pitanju poslovi na njivama i u voćnjacima, ponuda "radnih mesta" veća je nego potražnja iako nadnica dostiže i do 2.500 dinara. Poslovi na moru se više traže, a sezonci mogu zaraditi i do 1.500 evra za mesec dana.

Leto je i ove godine prilika da se zaradi. U Srbiji se trenutno nude poslovi na njivama i u voćnjacima, na gradilištima, ali bi lako do dnevnice mogle da dođu i promoterke u trgovinama. Dnevno u Srbiji može da se zaradi od 2.000 do 3.000 dinara, a mesec dana na moru donosi od 350 do 1.500 evra. Ipak, primetno je da je kriza učinila svoje. Elena Erdeljanović iz "Infostuda" kaže za dnevni list "Večernje novosti" da je ponuda u Srbiji siromašnija, a da sezona na primorju kraće traje.

- Već prošle godine osetilo se da kompanije manje ulažu u marketing, pa je i posla bilo manje nego inače. Nije bilo previše posla ni za fizičke radnike na gradilištu. Među zanimljivim oglasima primetili smo da se traže di-džejevi u Crnoj Gori - kaže Erdeljanovićeva.

Ko se iole razume u ugostiteljstvo, i ove godine ima šansu da zaradi na moru. U agenciji za zapošljavanje "Agava" kažu da trenutno najviše posla nude hrvatski primorci u hotelima i restoranima.

- Obezbeđeni su stan i hrana, a plate se kreću od 600 do 1.500 evra za vrhunske kuvare. Koliko dugo će raditi, zavisi od potrebe poslodavaca. Možda dva, a možda i pet meseci. Radnike traže i ugostitelji iz Crne Gore, ali su plate tamo manje i kreću se od 350 do 1.000 evra - kažu u ovoj agenciji.

PUSTE SRPSKE NjIVE

Motika u Sremu postala je ukleta poljoprivredna alatka. Od nje "kao đavo od krsta" danas beži i staro i mlado iako je na spisku nezaposlenih ukupno 32.000 ljudi, od kojih je trećina nekvalifikovana radna snaga. Na njivi neće da rade ni za 2.500 dinara dnevno.

- Naći kopača u selu danas je "nemoguća misija". Da nudiš dnevnicu u suvom zlatu, čini mi se, i tada bi odbili da uzmu motiku u ruke - čudi se Stojan Kostić iz Laćarka, koji nije našao kopače za dnevnicu od 2.000 dinara.

Nezaposlenima nije teška samo motika, već i berba voća i povrća. Muku muče voćari i povrtari kako obezbediti dovoljno radnika nudeći od 150 do 250 dinara po satu. Kako u Sremu radnika nema, duvandžije su prinuđenje na "uvoz" nadničara sa juga Srbije, najviše iz okoline Bujanovca.

- Već pet godina dolaze radnici s juga Srbije. Imaju obezbeđeno stanovanje, hranu i solidne dnevnice. Oni zadovoljni zaradom, ja njihovim radom - našao je rešenje duvandžija Nikola Ostojić iz Kukujevaca, kao i većina od 200 proizvođača duvana u Sremu.

(M. S. / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena i Gordana

    5. jul 2012 | 15:32

    trazimo sezonski posao, savrseno dobro govorimo engleski, a znamo i spanski,berba voca i povrca, radnice u radnji ili kaficu i sl... kontaktirajte nas preko mail adrese.

  • Olga

    29. maj 2012 | 20:52

    Dve mlade komunikativne osobe traze sezonski posao na primorju sa odlicnim znanjem engleskog jezika. Posao sobarice,pomocnog kuvara,konobara,pomocnog radnika i slicno. Kontakt: Olgadjukanov@gmail.com ili +381691965078

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA