OBAMA BESAN: Amerika je primorana da Saudijsku Arabiju tretira kao saveznika!

Obama je iritiran time što je primoran da tretira Saudijsku Arabiju kao saveznika

  • 4

Barak Obama, predsednik SAD nema nameru da nastavi da daje nepodeljenu podršku Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama sa većinskim sunitskim stanovništvom.

Obama je često preispitivao ulogu koju arapski saveznici imaju u izazivanju anti-američkog terorizma. On je iritiran time što ga spoljna politika primorava da tretira Saudijsku Arabiju kao saveznika.

Obama imenovao novog komandanta NATO za Evropu!

Iz serije intervjua Baraka Obame, odlazećeg predsednika SAD, nastalo je nekoliko naslova vezanih za njegovu kritiku spoljne politike Velike Britanije ka Libiji.

A izgubljeno u moru vesti prošlo je i saznanje da Obama ne namerava da nastavi nepodeljenu podršku Saudijskoj Arabiji.

Ova zalivska zemlja je dom "vehabizmu", koji počiva na razdvajanju između sunita i šiita, i dala je podstreka mnogim konfliktima i džihadizmu na Bliskom istoku.

NETANIJAHU ODBIO POZIV OBAME: Bela kuća neprijatno iznenađena

Za Obaminu administraciju prekretnica je bila u avgustu 2013. godine, kada je on odbio da iz vazduha napadne Siriju. Napadi bi verovatno rezultirali promenu režima u Damasku: potez koji bi značio da je Amerika izigrala želje Saudijske Arabije u toj zemlji.

Bengazi, Libija. Foto: Tanjug/AP Bengazi, Libija. Foto: Tanjug/AP

Postaće jasnije posle američkih predsedničkih izbora koliku podršku će Obamini realistični stavovi o Saudijskoj Arabiji, Turskoj, Pakistanu i drugim američkim saveznicima imati u sledećoj administraciji. Znaci nisu baš ohrabrujući s obzirom da je Hilari Klinton podržala invaziju na Irak 2003. godine, intervenciju u Libiji 2011. i bombardovanje Sirije 2013. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: indy100.independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena ☆

    14. mart 2016 | 21:51

    Kakva slika Bengazije, kakva tuga. Veliki patriota, Gadafi, je godinama gradio državu, da bi ona sada bila u ruševinama :-(

  • Nikolas

    14. mart 2016 | 22:06

    AMERI MA IMA DA SE VOLITE SA SAUDIJCIMA BAREM DO KRAJA VEKA-INACE KAD BI POVUKLI PARE SUTRA IZ AMETIKE -AMERI BILI BI PREKOSUTRA BANKROT !!!!!! STO SE MORA NIJE NI TESKO!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA