ODLAZAK VELIKOG UMA: Preminuo američki filozof Hilari Patnam

Iako je celog života bio ateista, u poznim godinama je zajedno sa suprugom Rut-Anom Patnam prihvatio judaizam i počeo da se bavi i jevrejskom filozofijom i etikom

  • 1

Jedan od najuticajnijih američkih filozofa druge polovine 20. veka Hilari Patnam preminuo je u 89. godini.

 

Patnam, profesor Harvardskog univerziteta, preminuo je u nedelju, preneo je portal Dejlinus (DailyNous) koji prati vesti iz filozofije.

 

Mada nije poznat široj javnosti Patnam je ostavio dubok trag u analitičkoj filozofiji s posebnim doprinosom filozofiji duha i filozofiji nauke.

 

Patnam je 60-ih godina bio politički aktivan - bio je pristalica pokreta za građanska prava američkih crnaca i žestok kritičar rata u Vijentamu. Krajem te decenije je pristupio marksističko-lenjinističkoj Progresivnoj laburističkoj partiji iz koje je istupio 70-ih godina zbog kršenja ljudskih prava u komunističkim zemljama.

 

Iako je celog života bio ateista, u poznim godinama je zajedno sa suprugom Rut-Anom Patnam prihvatio judaizma i počeo je da se bavi i jevrejskom filozofijom i etikom.

 

Patnam je objavio preko 20 knjiga, a poslednju "Filozofija u doba nauke" (Philosophy in an Age of Scinece) 2012. godine.

 

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA