BREJVIK UPUTIO NACISTIČKI POZDRAV U SUDNICI: Tuži državu za nehumano postupanje i kažnjavanje (FOTO)

Anders Brejvik je tužio Norvešku zbog kršenja dve odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima koje zabranjuju "nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje" i konvencije koja garantuje pravo na poštovanje "privatnog i porodičnog života" i "prepiske"

  • 16

Masovni ubica Anders Bering Brejvik (37), prilikom ulaska u improvizovanu sudnicu, okrenuo se ka novinarima i uputio nacistički pozdrav sa ispruženom desnom rukom.

 

MASOVNI UBICA UPISAO FAKS: Brejvik primljen na studije političkih nauka!

 

Sudski proces se odvija na osnovu Brejvikove tužbe protiv norveške države zbog, kako kaže, kršenja ljudskih prava time što ga drže u izolaciji. Improvizovana sudnica se nalazi u fiskulturnoj sali zatvora Skijen.

 

Osuđeni Brejvik se pojavio obučen u crno odelo, sa belom košuljom, obrijane glave i pre nego što je seo, okrenuo se ka novinarima i pozdravio ih ispruženom desnom rukom.

 

Brejvik služi maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora zbog ubistva 77 osoba - osam u bombaškom napadu ispred zgrade vlade u Oslu i još 69, mahom tinejdžera u kampu na ostrvu Uteja u julu 2011.

 

Foto: Tanjug/AP/Lise Aserud, NTB scanpix

Foto: Tanjug/AP/Lise Aserud, NTB scanpix

 

Tokom sudenja 2012. godine, Brejvik je više puta pozdravio okupljene improvizovanim nacističkim pozdravom - pesnicom desne ruke na srcu, a potom ispruženom rukom.

 

U pismu upućenom AFP 2014. godine, on je sebe opisao kao "militantnog nacionalistu" i obećao svoju "vernost nacionalnom socijalizmu".

 

Foto: Tanjug/AP/Lise Aserud, NTB scanpix

Foto: Tanjug/AP/Lise Aserud, NTB scanpix

 

Brejvik, koji je izolovan od drugih zatvorenika, tužio je norvešku državu zbog kršenja dve odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima koje zabranjuju "nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje" i konvencije koja garantuje pravo na poštovanje "privatnog i porodičnog života" i "prepiske", prenosi AFP.

 

Iz bezbednosnih razloga, sudski proces se održava unutar zidina Skijen zatvora, oko 130 kilometara jugozapadno od Osla.

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXX

    15. mart 2016 | 13:36

    21 godinu....hahahaha Stvarno su ti Skandinavci gospoda

  • MrtavLadan

    15. mart 2016 | 13:33

    Kako je to moguce da za 77 ubijenih ljudi,tinejdzera dobije samo 21 godinu zatvora.Trebalo mu je suditi za svaku osobu posebno,kakva je to glupost zbirnog zlocina.Posle odsluzenja moze da ucini isto i sta onda...On vise nijada ne bi smeo da se pojavi na slobodi...

  • Tišljer036

    15. mart 2016 | 14:24

    Ovog još nisu lišili života i još pišete o njemu ajde bre to po kratkom postupku uz komentar okliznuo se u tuš kabini i slučajno stražari ga našli mrtvog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA