BOSANAC PRIZNAO DA JE BIO SA DŽIHADISTIMA U SIRIJI: Sad je pokajnik

Na osnovu priznanja, Tužilaštvo BiH će predložiti sudu da mu se odredi kazna od godinu dana zatvora, kao i uslovna kazna za trgovinu oružjem ili eksplozivima

  • 10

Muškarac iz Bosne i Hercegovine, koji se vratio u otadžbinu nakon što se borio na strani islamističkih terorista u Siriji i Iraku, priznao je kako je kršio zakon i spreman je da svedoči kao pokajnik u budućim sudskim procesima, potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

DA LI SU VEHABIJE I DŽIHADISTI ISTO? Saznajte gde izvire reka krvi na ulicama svetskih gradova (FOTO) (VIDEO)

Muškarac, čiji je nadimak Ebu Sara, identifikovan kao Fatih Hasanović (25) iz Zvornika u istočnoj Bosni, tužiteljima je priznao da je nekoliko meseci boravio u Siriji i Iraku gde se borio u redovima terorističke organizacije Islamska država.

Po povratku u BiH uhapšen je i optužen za kršenje zakonskih odredbi koje državljanima BiH zabranjuju pridruživanje inostranim paravojnim formacijama.

Tokom istrage priznao je krivicu, a na osnovu tog priznanja Tužilaštvo BiH će predložiti sudu da mu se izrekne kazna od godinu dana zatvora kao i uslovna kazna za trgovinu oružjem ili eksplozivima.

Printskrin: Youtube/liveleak.com Printskrin: Youtube/liveleak.com

Hasanović se sporazumom obavezao kako će svedočiti u u svim predmetima kada ga pozovu državni sud ili tužilaštvo, iz kojeg pak ističu kako će na ovaj način biti u prilici da prikupe dodatne informacije o državljanima BiH koji se bore u Siriji i Iraku.

Optužnica protiv Hasanoića podignuta je u maju 2015. On je bio optužen kao pripadnik dvanaestočlane grupe u kojoj su i Enes Mešić (28), Jasmin Jašarević (28), Emin Hodžić (28), Mirza Kapić (35), Salko Imamović (29), Adem Karamuja (32), Fikret Hadžić (58), Enver Lilić (38), Ibro Delić (44), Samir Hadžalić (29) i Mehmed Tutmić (57).

Oni se terete da su tokom 2013. i 2014, kao pripadnici zajednice radikalnih islamista-selefija u BiH, prihvatili ideologiju IS-a te prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključivanja terorističkim paravojnim formacija na području Sirije i Iraka, preneli su sarajevski mediji.

(Telegraf.rs/ Fena/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • booki

    15. mart 2016 | 14:43

    1 god??? Za ratovanje u siriji??? Za pomaganje teroristima?? Pa bolje da pustite odmah da vidimo sta ce da digne u vazduh!!! Sramota!!!

  • Kiki

    15. mart 2016 | 14:46

    Kakav naivko priznao da mu se oprosti kakvo oprastanje u zatvor pa nek se kaje na tanane voli alah pokajnike izvuci ce ga iz buvare

  • D. D.

    16. mart 2016 | 11:25

    DOK JE BAKIRA I ONAKVI KAO STO JE I ON NEMA SRECE. JEDINO STO BI BILO PAMETNOG, A TOJE DA SE TA BOSNA RASPARCA NA TRI DIJELA, NEBI BILO SVADJE, SVEJEDNO TO SE MORA JEDNOM DESITI I SVAK SVOJIMA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA