LEGENDA KOJA JOŠ UVEK ŽIVI: Danilo Bata Stojković nas je napustio pre 14 godina, ali još uvek je s nama! (FOTO) (VIDEO)

Jedan od presudnih trenutaka u njegovoj karijeri je bila predstava iz 1953. godine na Pašinom brdu u kojoj je igrao u Čehovljevoj predstavi "Krčma na glavnom drumu". U publici je bio Dobrica Milutinović koji je nakon predstave prišao Bati i uzbuđeno mu rekao: "Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac!"

  • 11

Na današnji dan 2002. godine, preminuo je srpski pozorišni i filmski glumac Danilo Bata Stojković, koji je ostavio niz maestralnih uloga u pozorištu i na filmu, uključujući uloge u komadima "Profesionalac", "Balkanski špijun" i "Urnebesna tagedija".

 

U antologiju srpskog filma spadaju njegove kreacije u filmovima "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Balkanski špijun", "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Varljivo leto '68" i mnogim drugim, a snimio je i više televizijskih drama i serija.

 

Široku popularnost je stekao likom Bubuleje u televizijskoj seriji "Diplomci", a jednog od najvećih srpskih slikara druge polovine 20. veka Miću Popovića inspirisao je da naslika seriju slika s likom Gvozdena.

 

Inače, Danilo je odrastao na Čuburi, a jedan od presudnih trenutaka u njegovoj karijeri je bila predstava iz 1953. godine na Pašinom brdu u kojoj je igrao u Čehovljevoj predstavi "Krčma na glavnom drumu". U publici je bio Dobrica Milutinović koji je nakon predstave prišao Bati i uzbuđeno mu rekao: "Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac!"

 

 

Pred sam kraj svog života, petog februara 2002. i pored teške bolesti, igrao je Lupusa u Ateljeu 212, u jubilarnoj 300-oj predstavi "Korešpodencija". Nešto kasnije, 13. februara je na molbu mladih glumaca iz Slovenije došao u Zvezdara teatar da odigra "Profesionalca", i to su bila poslednja dva nastupa ovog proslavljenog i cenjenog srpskog glumca.

 

U prepunoj sali Zvezdara teatra 20. marta je održana komemoracija povodom njegove smrti. U prvom redu, pored supruge Olge, sedele su njegove kolege Ljuba Tadić, Ružica Sokić, Bora Todorović, Petar Božović, Mira Banjac, Neda Arnerić i drugi. U ime Jugoslovenskog dramskog pozorišta, od Bate se oprostila njegova koleginica Branka Petrić, a komemoraciji su prisustvovali i Zoran Živković, tadašnji savezni ministar unutrašnjih poslova, akademci Matija Bećković i Dragoslav Mihajlović i brojni glumci. Telegrame saučešća Batinoj supruzi Olgi poslalo je, između ostalog i pokojni Zoran Đinđić, tadašnji republički premijer.

 

 

Bata Stojković je kremiran na Novom groblju u Beogradu, a poslednje reči uputio mu je ponovo njegov "lični pisac" Dušan Kovačević:

 

- Dragi Bato, danima pokušavam da ti kažem nešto nalik na oproštaj, a da se ti ne namrštiš ili nasmeješ. Beograd je imao velikih glumaca, ali nikada nekoga kao što si ti. Prošao si našom scenom kao oluja. Našim prijateljima koji te čekaju reci da smo bolje nego što jesmo.

 

 

Pogledajte još neke istorijske događaje koji su se dogodili na današnji dan:

 

37. - Umro je rimski car Tiberije (Klaudije Neron Cezar Avgust), posinak Oktavijana Avgusta, koji je tokom vladavine osigurao granice Rimskog carstva bez novih osvajanja, popravio finansije i administraciju, posebno u provincijama. Prethodno se proslavio u vojnim pohodima u Germaniji, Panoniji i Dalmaciji. U starijim danima je vladao sve okrutnije, 26. se povukao na ostrvo Kapri, a u Rimu je njegov miljenik, prefekt pretorijanaca Elije Sejan zaveo krvav režim u carevo ime. U nastojanju da se dočepa prestola, Sejan je ubio carevog sina Julija Druza, posle čega je Tiberije naredio njegovo smaknuće.

 

1521. - Portugalski moreplovac Fernando Magelan stigao je na Filipine, gde je zatim poginuo u sukobu s urođenicima. Posle tri godine plovidbe oko sveta, u Španiju se 1522. od pet brodova vratila samo "Viktorija" sa 18 članova posade. Magelan je ovim putovanjem dokazao da je Zemlja okrugla.

 

Foto: Wikipedia/Charles Legrand

Foto: Wikipedia/Charles Legrand

 

1751. - Rođen je američki državnik Džejms Medison, "otac američkog ustava", predsednik SAD od 1809. do 1817. Sa Aleksanderom Hamiltonom i Džonom Džejom napisao je "Federalističke spise" radi pridobijanja podrške za ratifikaciju ustava kojim je, umesto konfederacije, uveo čvršću uniju federalnih država SAD.

 

1917. - Dan posle abdikacije ruskog cara Nikolaja II, njegov brat veliki vojvoda Mihailo, odrekao se krune, čime je posle tri veka okončana vladavina dinastije Romanov. Cara Nikolaja II, sve članove njegove porodice, pa i poslugu, boljševici su likvidirali i potom iskasapili u Jekaterinburgu jula 1918.

 

Foto: Wikipedia/ Богдан Павлович Виллевальде

Foto: Wikipedia/Богдан Павлович Виллевальде

 

1934. - U Rimu je potpisan italijansko-mađarsko-austrijski "Dunavski blok", kojim je podržana ekspanzionistička politika Italije i Mađarske naspram zemalja "Male antante" - Jugoslavije, Čehoslovačke i Rumunije.

 

1940. - Rođen je italijanski filmski režiser Bernardo Bertoluči, čije filmove odlikuje radikalno kritički odnos prema stvarnosti i nastojanje da protumači norme građanskog sveta i psihološke probleme pojedinca u njemu. Filmovi: "Pre revolucije", "Partner", "Strategija pauka", "Konformista", "Poslednji tango u Parizu", "Dvadeseti vek", "Mesec", "Smešan čovek", "1900", "Poslednji kineski car".

 

 

1953. - Josip Broz je doputovao u Veliku Britaniju, u prvu posetu šefa jugoslovenske države jednoj zapadnoj zemlji posle Drugog svetskog rata.

 

1999. - Evropska komisija podnela je kolektivnu ostavku - prvi put od osnivanja tog izvršnog tela Evropske unije 1958. godine, na šta je 20 evropskih komesara primorano optužbama za niz prevara, neregularnosti i rđavo upravljanje finansijama.

 

Printskrin: Youtube/majctop1

Printskrin: Youtube/majctop1

 

2002. - Umro je srpski istoričar književnosti Jovan Deretić, profesor novije srpske književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Objavio je dvadesetak knjiga, uključujući "Istoriju srpske književnosti". Ostala dela: "Dositej i njegovo doba", "Poetika Dositeja Obradovića", "Ogledi iz narodnog pesništva", "Srpski roman 1800-1950", "Gorski vijenac Petra Petrovića Njegoša", "Kompozicija Gorskog vijenca", "Kratka istorija srpske književnosti", "Etide iz srpske srednjevekovne književnosti", "Poetika srpske književnosti", "Kulturna istorija Srba".

 

2014. Na Krimu je održan referendum na kojem se ogromna većina glasalih opredelila za pripajanje Krima Rusiji. Skupština Ukrajine prethodno je najavljeni referendum proglasila nelegalnim.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA