U SRBIJI PONOVO VELIKI KAŠALJ I MALE BOGINJE: Rapidno raste broj obolelih, a mogu se izbeći vakcinacijom!

Do pre šest godina od velikog kašlja godišnje je obolevala po jedna, dve, maksimalno šest osoba, a 2014. godine ovu zaraznu bolest imala je 281, sve su češće i epidemije malih boginja

  • 85

U Srbiji rapidno raste broj obolelih od velikog kašlja, otkako je 2009. godine u našoj zemlji počela intezivna kampanja protiv vakcinacije. Kako Telegraf  saznaje, do pre šest godina u Srbiji je od velikog kašlja godišnje obolevala po jedna, dve, maksimalno šest osoba a od 2011. do 2014. godine ovu zaraznu bolest godišnje je imalo od minimum 20 osoba do neverovatnih 281. Slično je i sa malim boginjama, čije se epidemije registruju na svake četiri godine u našoj zemlji. Oboleli, uglavnom, nisu bili vakcinisani.

JELENA NIJE HTELA DA VAKCINIŠE DETE: A onda joj je doktor saopštio STRAŠNU VEST! (FOTO) (VIDEO)

Preciznosti radi, prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", veliki kašalj 2005. godine imale su četiri osobe, 2006 - pet, 2007 - tri, 2008 - šest, 2009 - pet a 2010 - jedna. Već sledeće, 2011. godine, ovu bolest je imalo 25 osoba, 2012. taj broj je porastao na 51, 2013. veliki kašalj je "upoznalo" 39 osoba, a 2014. godine čak 281.

OVO JE JEDINA PRAVA ISTINA O VAKCINAMA U SRBIJI: Bez imunizacije, HILJADE DECE ĆE UMRETI I ZAVRŠITI U INVALIDSKIM KOLICIMA!

Male boginje 2011. godine imalo je 370 osoba, 2012. nijedna, 2013. jedna, 2014. ih je imalo 37, a prošle godine je registrovano 370 obolelih od morbila, među kojima su dve imale i komplikacije odnosno zapaljenja mozga.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Pored ovih, u Srbiji se i dalje oboleva od hepatitsa B, zauški, rubeoli, a sve su to bolesti, koje se prema rečima nadležnih, mogu sprečiti - vakcinacijom.

ZLOČIN JE POZIVATI RODITELJE DA NE VAKCINIŠU DECU: Ako ljudi budu slušali ove gluposti, PRETE NAM UŽASNE EPIDEMIJE!

U "Batutu" kažu za Telegraf da su sve osobe obolele od ovih bolesti uglavnom bile nevakcinisane ili je njihov vakcinalni status nepoznat.

- U epidemiji malih boginja tokom prošle godine registrovano je 370 obolelih osoba, od kojih je jedna četvrtina bolnički lečena, dok su dve osobe imale komplikacije u vidu zapaljenja mozga. Od obolelih, 92 odsto nije bilo vakcinisano ili su imali nepoznati vakcinalni status, a tri četvrtine bilo je starosti od 20 godina pa naviše - navode za naš portal u ovom Institutu.

"VAKCINE IZAZIVAJU AUTIZAM": Evo zašto je ova tvrdnja POTPUNA GLUPOST!

Vakcine su najefikasnija i najefektivnija mera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti i imunizacijom se spasavaju životi i sprečavaju moguće komplikacije, bolničko lečenje i smrtni ishodi. Neke bolesti, naime, ne mogu da se leče, već samo da se spreče vakcinacijom. Zahvaljujući tome u Srbiji su iskorenjene velike boginje i dečija paraliza, odstranjeni difterija i besnilo.

Foto: Facebook/Light for Riley Foto: Facebook/Light for Riley

- Nažalost, zbog pada u obuhvatu i narušavanja kolektivnog imuniteta od 2007. godine registrujemo epidemije morbila na svake četiri godine. Na pad obuhvata imunizacijom, uticala je negativna kampanja tokom pandemije gripa 2009. godine, uz uticaj i antivakcinalnog lobija u zemlji. Aktivnosti ovog pokreta potpomognute su i pogrešnim tumačenjem Zakona o pravima pacijenata - kažu u "Batutu".

Kampanja protiv vakcinacije u Srbiji je počela 2009. godine nakon navodnih zloupotreba u nabavci vakcina protiv takozvanog svinjskog gripa A( H1N1).

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    16. mart 2016 | 21:56

    У Србији се више умире од ГЛАДИ НЕГО ОД СВИХ ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ ЗАЈЕДНО!

  • Dralle

    16. mart 2016 | 21:54

    Interesuje me godište obolelih? Kako ste nabrajali po godinama obolele, nabrojte i godišta obolelih. ZATO što su oboleli ( velika većina) bili vakcinisani a to se po godištu odmah može videti. Tako da ne dižete paniku bez veze. Molio bih da ovo objavite.Moraću da stavim na twiter ako ne objavite.

  • Velislav

    16. mart 2016 | 22:27

    Koliko para dobijate za lobiranje vakcinacije? Ne morate objaviti...ima ko hoće i to sa naznakom da cenzurišete one koji vam ne idu niz dlaku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA