KURDI POSTALI MOĆNA SILA: Asad ih je tlačio godinama, a sada su na korak pred autonomijom (FOTO)

Glavna frakcija sirijskih Kurda proglasila je juče federalni region pod nazivom "Rožava - severna Sirija" u područjima pod njihovom kontrolom na severu Sirije

  • 5

Tokom građanskog rata u Siriji, sirijski Kurdi su od dugo potlačene manjine postali moćna sila, a u četvrtak su usvojili federalni sastav uprave u regionu blizu turske granice.

GODIŠNJICA UŽASA U SIRIJI: Rat koji je zauvek promenio naš svet, podelio Evropu i oterao milione iz svojih domova (FOTO) (VIDEO)

Težnje sirijskih Kurda dugo su vremena bile gušene pod arapskim nacionalističkim režimom Bašara al Asada i njegova oca Hafeza, koji je vladao Sirijom od 1970. do 2000. Najveća sirijska manjina, Kurdi obuhvataju oko deset posto sirijske predratne populacije od 23 miliona ljudi. Uglavnom žive na severoistoku, u malim područjima uz severnu granicu s Turskom i u Alepu.

Kurdi su se žalili na to da su im pod Asadovom strankom Bat oduzeta mnoga ljudska prava i da im je kultura potisnuta. Na kurdskim područjima u Siriji izbijali su ograničeni protesti dok nije u martu 2011. počeo prodemokratski ustanak protiv Asada.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U julu 2012. Asadove snage iznenada su se povukle iz većine kurdskih gradova na severu i severoistoku, održavajući ograničenu prisutnost samo u glavnim severoistočnim gradovima Kamišliju i Al Hasakehu. Stranka demokratske unije (PYD) brzo je preuzela kontrolu i formirala miliciju Jedinice narodne zaštite (YPG) za obranu tih područja.

Od oktobra 2014. YPG je imao jaku podršku vazdušnih snaga koalicije pod vodstvom SAD-a što im je omogućilo da istisnu militante ISIS-a iz Kobanea. Zauzimanjem Kobanea ojačao je moral i status YPG-a, kao velike sile u borbi protiv ISIS-a.

OVO JE KIM KARDAŠIJAN KOJA SE BORI PROTIV DŽIHADISTA: Napustila je fakultet da bi ratovala protiv ISIS-a! (FOTO)

Za PYD i YPG drži se da su blisko povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja vodi gerilski rat protiv Turske, a EU i SAD su je proglasile terorističkom organizacijom. Ali, mnogi Kurdi umesto toga podržavaju različite frakcije Kurdske demokratske stranke Sirije (KDPS) bliske predsedniku Masudu Barzaniju u iračkoj autonomnoj kurdskoj regiji.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

KDPS i njegovi saveznici osnovali su kurdsko nacionalno veće, koje sarađuje s glavnom sirijskom opozicionom grupom, Nacionalnom koalicijom. Oni optužuju PYD da monopolizuju vlast u područjima pod nadzorom Kurda i tlače opoziciju. Mera koju su PYD i njegovi saveznici doneli u četvrtak korak je prema potpunoj autonomiji u tom regionu.

Glavna frakcija sirijskih Kurda proglasila je juče federalni region pod nazivom "Rožava - severna Sirija" u područjima pod njihovom kontrolom na severu Sirije, saopštio je kurdski zvaničnik.

"Rožava" je kudrska reč za tri kantona pod kontrolom Kurda na severu Sirije: Džazira, Kobani i Afrin, preneo je AP.

Foto: Profimedia/Barcroft Media Foto: Profimedia/Barcroft Media

Navaf Kalil iz Partije demokratske unije rekao je da je federalni region proglašen na kurdskoj konferenciji u gradu Rmeilan u severnoj pokrajini Hasak.

Kalil je juče rekao za AP da ta stranka planira da proglasi federalni region u severnoj Siriji i dodao da njegova partija ne lobira za čisto kurdski region, ali da želi da se "model federalizma primeni na sve u Siriji".

DECA RATA: Tužna sudbina mališana u Siriji, svaki treći ne zna šta je MIR (FOTO)

Kurdi se mole za svoje poginule borce. Foto: Tanjug/AP Kurdi se mole za svoje poginule borce. Foto: Tanjug/AP

On je naveo da bi u tom planiranom području na severu Sirije živeli i Turkmeni, Arapi i Kurdi.

Federalni region proglašen je u vreme kada se održavaju pregovori u Ženevi između predstavnika sirijske vlade i opozicije o okončanju sukoba u Siriji.

Partija demokratske unije, koji Turska vidi kao terorističku organizaciju, ne učestvuje u pregovorima.

(Telegraf.rs / Agencija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA