KRIM JE UKRAJINA: Uvek će ostati neodvojivi deo ukrajinske teritorije

Ambasada Ukrajine u Srbiji izdala je saopštenje povodom nezakonite aneksije Krima Rusiji koje prenosimo u celosti

"16. marta 2014. godine na Krimu je sproveden nezakoniti referendum o pridruživanju Ruskoj Federaciji. 17. marta Vrhovna Rada Autonomne pokrajine Krim, koja je na taj dan već izgubila svoja ovlašćenja prema odluci Vrhovne Rade Ukrajine, proglasila je Krim kao nezavisnu državu. Istog dana Vladimir Putin je priznao nezavisnost Krima.

KIJEV I EU TRAŽE OD RUSIJE DA OSLOBODI NAĐU SAVČENKO: Da se hitno pusti na slobodu ukrajinska pilotkinja (FOTO) (VIDEO)

18. marta 2014. godine Putin i takozvani predsednik saveta ministara Krima Sergej Aksjonov su potpisali ugovor o pridruživanju Krima Ruskoj Federaciji.

19. marta 2014. godine Ustavni sud Rusije je priznao pomenuti gore ugovor kao važeći. Prema tome 20. marta parlament Rusije je proglasio pridruživanje Krima Rusiji.

Učinjenje takvog međunarodnog zločina od strane Rusije predstavlja kršenje osnovnih principa međunarodnog prava i evropskih vrednosti, uništavanje postojećeg bilansa snaga u regionu, prouzrokovanje najveće, od doba Drugog svetskog rata, bezbednosne krize u Evropi.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

U rezoluciji Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija br. 68/262 od 27. marta 2014. godine pod naslovom "Teritorijalna celovitost Ukrajine", svetska javnost je jasno odgovorila na pokušaj ruskih okupatora da legitimiše svoja nezakonita dela putem organizacije prisilnog, uz korišćenje ruskog oružja, referenduma. Ona je naglasila da takav referendum, s tim što nema zakonitu snagu, ne može da bude osnov za bilo kakvu promenu statusa Autonomne pokrajine Krima ili grada Sevastopolja. Čitav svet je primenio sankcije prema Ruskoj Federaciji zbog otvorenog negiranja i kršenja osnovnih principa međunarodnog prava.

Osuđivanje u čitavom svetu se odnosi na to da je uz okupaciju Krima ruska vlast donela atmosferu straha, nezakonitosti, represija na poluostrvo. Ona svesno i nekažnjeno nastavlja kršenje ljudskih prava na okupiranoj teritoriji, terorizira nedovoljne, pre svega krimske Tatare i Ukrajince, sprovodi hapšenja, određuje pritvore za aktiviste, širi realni rat protiv nezavisnih medija i novinara. Ukrajinci na Krimu nemaju pristup školovanju na ukrajinskom jeziku, pristup ukrajinskim medijima. Za vreme okupacije više od 20.000 građana Ukrajine je bilo primorano da napuste Krim.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Turistički biser Ukrajine je pretvoren u vojnu bazu, gde Rusija uz kršenje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja preti dislociranjem nuklearnog oružja što predstavlja realnu opasnost ne samo za regionalnu, nego i za globalnu bezbednost.

Za Ukrajinu kao i za čitav civilizovani svet Krim je bio, jeste i ostaće neodvojivi deo teritorije Ukrajine.

Ukrajina još jednom poziva svetsku javnost da dodeli više pažnje okupiranom Krimu, ujedini međunarodni pritisak na Rusiju da bi se ona vratila u okvire međunarodnog prava, da poništi sva nezakonita rešenja koja su prouzrokovala okupiranje ukrajinske teritorije, da kompenzira gubitke prema Ukrajini i njenim građanima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Srbija je uvek dosledno podržavala teritorijalnu celovitost Ukrajine. U isto vreme, podrška i poštovanje teritorijalne celovitosti uključuje, prema principima međunarodnog prava, i osuđivanje bilo kakvih pokušaja kršenja ove teritorijalne celovitosti.

U tom kontekstu Ambasada Ukrajine se obratila s molbom na adresu srpskog rukovodstva da se demonstrira deklarisana Srbijom privrženost duhu i slovu međunarodnog prava i da se i javno osudi kršenje principa teritorijalne celovitosti prijateljske ka Srbiji slovenske zemlje Ukrajine."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VukBgd

    19. mart 2016 | 13:53

    Krim je Rusija! Kosovo je Srbija!

  • Nikolas

    19. mart 2016 | 13:12

    KRIM JE BIO RUSKI I SAD JE REFERENDUMOM RUSKI!!!!! KOSOVO JE UVEK BILO SRPSKO ALI JE NATO ZLOCINACKIM BOMBARDOVANJEM STVORENA NATO ZLIKOVACKA DRZAVA KOSOVO OD NEONACISTA PRIZNATA!!!

  • Darko

    19. mart 2016 | 13:55

    Krim je Rusija,uvek bila i bice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA