Srbija, zemlja bez ekonomskih sloboda

Piše: Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza invest grupe

  • 0

Heritage fondacija je objavila novi indeks ekonomskih sloboda koji je našu zemlju bodovao istovetno kao i lani, dok se njena pozicija neznatno poboljšala usled generalno slabijeg skora globalne ekonomije. Ipak, i u ovom navratu Srbija nije uspela sakupiti barem 60 poena (od maksimalnih 100) koji bi je svrstali u neku od kategorija slobodnih zemalja, te sa 98. pozicije gleda u leđa polovini sveta i skoro svim evropskim zemljama.

Zbog čega su bitne ekonomske slobode i koliko one dotiču običnog građanina? Pre svega jer znače uslov za povećanje bogatstva ekonomije odnosno BDP-a, što se obično svodi i na kvalitet života svakog pojedinca. Istina, zemlje sa značajnim resursima koji su im bogom dani (nafta, dijamanti...) mogu biti bogate i bez velikih sloboda, ali nijedna država koja se domogla visokog nivoa ekonomskih sloboda nije ostala siromašna.

Naravno, ova i slična rangiranja imaju niz manjkavosti i ne treba ih uzimati zdravo za gotovo. Autori su i dalje bolećivi prema nekadašnjim liderima slobodnog sveta (kao npr. SAD), dok je i dalje veoma slabo zastupljen terenski istraživački pristup (npr. postojanje valjanih zakona ne znači i njihovu primenu i sl).

Stanje ekonomskih sloboda u Srbiji prema Heritage fondaciji:

No, uprkos tome što su ovi rezultati nesavršeni, mogu biti od velikog značaja, pre svega za nosioce izvršne vlasti. A oni itekako dopiru do njih, mada domaće političke elite i dalje previše često krive odraz u ogledalu za ovdašnje stanje stvari.

Vladavina prava, po Heritage fondaciji, koja sagledava pravo svojine i nivo korupcije je sektor koji je u našoj zemlji najviše zapušten. I svako ko je morao ići kod lekara ili se bavi preduzetništvom potvrdiće koliko se korupcija zapatila u svim segmentima društva, dok tek neznatno bolje stoje vlasnička prava. Verovatno bi retko ko želeo biti u koži manjinskih akcionara u Srbiji bilo da je većinski vlasnik država, domaći ili strani kapitalista, dok je pitanje restitucije tek prošle godine dovedeno na dnevni red uz velike primedbe vlasnika oduzete imovine.

Prema Heritage-u, Srbija najbolje stoji na polju fiskalnih sloboda pre svega usled niskih poreza na dohodak i dobit, te u sektoru trgovine nakon njene liberalizacije i uspostavljanja nevelikih carinskih barijera.

Uopšteno govoreći, ovaj izveštaj domaćim kreatorima poslovnog ambijenta zamera najviše što i svaki investitor: nedostatak političke volje i spremnosti za sprovođenje reformi, i posledično loš institucionalni okvir koji onemogućava primenu zakona.

Ova pitanja biće glavni zadaci i nove vlade, a svako pozitivno iznenađenje značiće napredak Srbije na listi ekonomskih sloboda. Još važnije, povećanje dobrobiti svakog građanina.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA