SRBIJO, HVALA TI: Migrantkinja iz Iraka se porodila u Leskovcu, otac u SUZAMA!

Avan Sofi Mađid (22) u sredu, nešto pre ponoći, rodila je zdravog dečaka uz pomoć osoblja porodilišta u Leskovcu

  • 20

Lavan Sofi Mađid (22) iz okoline iračkog grada Dijala, u sredu nešto pre ponoći je donela na svet dečaka, uz pomoć osoblja leskovačkog porodilišta, pišu Novosti

Uprkos poodmakloj trudnoći, Lavan je sa suprugom Hermenom Abdul Rahmanom i ćerkicom Mehrimom od nepunih godinu i po dana, pre dva meseca pobegla iz rodnog mesta koje su, kako kaže, zapalile i uništile islamističke terorističke snage. U Srbiju su iz Makedonije, sa još dvoje rođaka, ušli u utorak, a do Leskovca su stigli taksijem kojim su krenuli za Beograd.

Ova beba ima 4 dana, spava na granici Srbije i Mađarske, a Evropa ne zna šta da radi sa njom (VIDEO)

- Lavan je već imala porođajne bolove koji su postajali sve jači - priča Hermen Asa sa suzama u očima dok u rukama drži malenu devojčicu i gleda u uplakanu ženu i tek rođenog sina:

- Kada smo bili blizu Leskovca, počeo je porođaj, pa smo zamolili taksistu da nas odveze do najbliže bolnice. Tu u blizini prešli smo u drugi taksi i srećom stigli na vreme.

Foto: novosti.rs/Igor MITIĆ Foto: novosti.rs/Igor MITIĆ

Porođaj je prošao bez problema, a mališan kome su dali ime Uen je zdrava beba, teška tri kilograma i duga 53 centimetra.

- Imala je mali stomak, pa smo ultrazvukom proveravali da li je uopšte u drugom stanju. Spontano se porodila, a beba je dobila najbolje ocene - kazala nam je dr Biljana Ljubić, ginekolog.

OVO JE JELENA SPASIĆ, MAJKA HRABROST: Osetila slabe bolove, a onda se desilo nešto što niko nije OČEKIVAO!

Lavan je sve vreme strahovala šta se događa sa njenom ćerkicom i mužem, ali kada ih je videla postala je mnogo govorljivija.

- Mnogo mi je bilo teško i plašila sam se, jer ne govorim nijedan jezik osim kurdistanskog. I put je naporan i težak, ali mi nemamo gde. Dva sata smo bili u gumenom čamcu kada smo prelazili iz Turske u Grčku i to vreme bih najradije da što pre zaboravim.

Foto: bolnicaleskovac.org Foto: bolnicaleskovac.org

Njen suprug kaže da će večno biti zahvalan Leskovčanima na brizi i pažnji. Prezadovoljan je odnosom policije, tužilaštva, Centrom za socijalni rad i osobljem bolnice.

- Srećan sam što sam ponovo postao otac. Sve se dobro završilo, jer ne smem ni da pomislim šta bi bilo da nam se to desilo u nekim šumama daleko od naseljenih mesta. Ne znam šta bih radio. U poređenju sa Srbijom, druge zemlje bi trebalo da se stide zbog svog odnosa prema nama - ističe Hermen koji je u Dijali godinama bio bez posla.

OTAC SE ONESVESTIO, MAJKA RODILA BLIZANCE, A NIJE ZNALA DA NOSI I TREĆU BEBU: Ispovest srpske babice koja je porodila 8.000 žena! (FOTO)

Dvoje njihovih saputnika, koji za oko tri i po meseca takođe očekuju bebu, put će nastaviti ka Beogradu, dok će Hermen sa ćerkicom, u leskovačkoj sigurnoj kući sačekati da Lavan izađe iz bolnice, pa će i oni put Beograda gde će čekati da se otvore granice ka EU.

Direktor Opšte bolnice u Leskovcu dr Nebojša Dimitrijević kaže da ovo za njih nije neobična situacija. On podseća na stravičnu saobraćajnu nesreću kada su sanirali povrede više desetina migranata.

- Pre dva meseca smo operisali pacijentkinju iz Sirije koja je imala vanmateričnu trudnoću. I tada smo, kao i sada, učinili sve da obezbedimo adekvatan prijem - rekao je dr Dimitrijević.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti / Igor Mitić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    25. mart 2016 | 14:09

    Nek je ziv o zdrav....Nek svi decu cuva Gospod Bog

  • Ha!

    25. mart 2016 | 16:40

    Nemojte tako ljudi!u svakom narodu ima dobrih i loših ljudi pa tako i kod nas kao i u drugim delovima sveta.trebalo bi da dobije Srpsko državljanstvo ipak je kod nas rođen.

  • SRB IN

    25. mart 2016 | 17:29

    Ovo su Kurdi iz Iraka i zelim im da sa srecom stignu do Nemacke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA