TE Morava opet u sistemu EPS-a

TE "Morava" kapaciteta 125 megavata, poslednji put rekordnu proizvodnju struje imala je 2005. godine - više od 600 miliona kilovat sati električne energije

  • 0

Termoelektrana (TE) "Morava" iz Svilajnca, posle 120 dana remonta, ponovo je u sistemu Elektroprivrede Srbije (EPS), izjavio je jutros Tanjugu upravnik TE Dragan Nešić.TE "Morava"  puštena je u noći 13.januara, rekao je Nešić.

Remont je kasnio jer rotor turbine, jedan od najvažnijih delova, nije mogao biti remontovan u našoj zemlji već je poslat u Fabriku "Aletrom" u Poljskoj, zemlju iz koje je 1969. godine kupljena oprema za TE, objasnio je Nešić  i napomenuo da je ovo bio prvi put za 42 godine rada TE da se jedan njen deo šalje na remont izvan naše zemlje.

Nismo imali izbora, a Poljaci su nam za remont odobrili i povoljan kredit, dodao je Nešić. Uz remont rotora turbine, drugi značajan posao je bila rekonstrukcija i zamena ložišta kotla, ali se radilo i na svim ostalim delovima. Za sve je ukupno izdvojeno oko tri miliona evra.

Kada je reč o remontu kotla ovo je prva faza, a 2013. godine u TE će biti ugađen potpuno novi, najmoderniji, a TE će dobiti i zaštitne filtere 12 puta jače nego sada, istakao je Nešić.

On je napomenuo da je na depou TE 180.000 tona uglja, a posle rekonstrukcije i produbljivanja dela korita Velike Morave, kod mosta prema Markovcu, Termoelektrana nema više problema sa hlađenjem turbina i ne zavisi od nivoa reke.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA