Misteriozna odluka De Nira: Otkazao film koji se bori protiv vakcinacije

Žestoke kritike na račun slavnog glumca koji je odjednom promenio ploču, pred premijeru

  • 9
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Američki glumac i producent Robert De Niro povukao je iz programa svog filmskog festivala Tribeka dokumentarni film o protivljenju vakcinaciji, za čije se prikazivanje prvobitno zalagao.

Film pod nazivom "Vaxxed: Od zabašurivanja do zavere" trebalo je, prema prvobitnom planu, da bude prikazan na festivalu koji će trajati od 13. do 24. aprila, ali je odluka da se u program uvrsti ostvarenje borca protiv vakcinacije Endrjua Vejkfilda naišla na žestoke kritike, navodi AP.

>>> Naučnik oštro odgovorio šarlatanima koji plaše ljude vakcinama

Mnogi sumnjaju u osnovanost Vejfildove tvrdnje da vakcina protiv boginja, zauški i rubeole ima veze sa autizmom, podseća američka agencija.

ŠTA SE TO DESILO SA DE NIROM

Iako je De Niro donedavno branio svoju odluku da sporni film ipak uvrsti u program festivala, juče je saopštio da je odluku promenio.

Ovaj poznati američki glumac, inače otac jednog autističnog deteta, izrazio je ranije nadu da će film podstaći diskusiju na temu koja je, kako je naveo, "duboko lična za njega i njegovu porodicu".

Međutim, nakon što je zajedno sa organizatorima Tribeke preispitao tu odluku, rekao je da "ne veruje da bi film doprineo diskusiji kakvoj se nadao", a dodao je da su u preispitivanju odluke o prikazivanju filma učestvovali i članovi naučne zajednice.

- Ovaj festival nema za cilj da se kloni polemike. Međutim, bojimo se da nas neke stvari u ovom filmu sprečavaju da ga prikažemo u okviru festivalskog programa - naveo je De Niro.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

MOĆ CENZURE

Režiser spornog filma Endrju Vejkfild i producent Del Bigri oštro su kritikovali De Nirovu odluku, rekavši da im nije pružena šansa da se odbrane od kritičara tog ostvarenja.

- Upravo prisustvujemo još jednom primeru moći korporacijskih interesa koji cenzurišu slobodan govor, umetnost i istinu - navodi se u njihovom saopštenju, uz napomenu da postupak Tribeke neće svetu uskratiti pristup istini koja stoji iza filma "Vaxxed".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doberman

    27. mart 2016 | 16:24

    shvatio je tezinu svog imena, odgovornosti, da licno moze biti kriv za smrt miliona. drustveno odgovorno.

  • Doktor

    27. mart 2016 | 14:33

    Mora Rotsild da prodaje vakcine, a i Holywood ce zatvoriti ako bude potrebno

  • Velislav

    27. mart 2016 | 14:25

    Niko nije gadljiv na novac, pa ni veliki De Niro...ili su mu ove hulje iz farmakoindustrije dale neku drugu ponudu koju nije mogao da odbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA