U Vojvodini pred gašenjem 60 škola, razlog - MANJAK DECE!

Od ukupno 345 osnovnih škola u Vojvodini, čak šestina ima manje od 120 đaka, a veliko je pitanje da li uopšte treba održavati one koje imaju manje od deset đaka

  • 4

Oko 60 izdvojenih odeljenja škola u vojvođanskim selima nalazi se pred gašenjem, a razlog za to je manjak dece, odnosno manje od petnaestoro đaka.

Svako deseto dete u Vojvodini nije VAKCINISANO, a kazna za to je od 30.000 do 150.000 dinara!

Najalarmantnija situacija je u pojedinim mestima na severu Bačke, u kojoj se nalaze škole koje pohađaju svega svega jedno do dvoje dece, prenosi N1.

Među sedmoro đaka trećeg razreda škole u Obornjači je i dečak koji je dve godine mlađi od njih. Bendi je jedini đak prvak u ovom selu, a kako bi imao normalno obrazovanje, učiteljica je prinuđena na prave pedagoške akrobacije.

- Spojili smo Bendija sa trećim razredom kako ne bi bio sam u učionici. Dok trećaci rade zadatke koje im dam, sa njim radim individualno, i tako balansirajući stalno predajem dve lekcije u isto vreme - objašnjava učiteljica Edit Cofobi.

Selo Sterijino nalazi se petnaestak kilometara dalje, a u njemu škola u čijem dvorištu od ove godine nema dečje graje. U školi u Sterijinom tabla je na zidu, učenički dnevnici u fiokama, a klupe na svom mestu. Jedino čega nema - su đaci.

Napuštene učionice prava su slika bele kuge koja vlada u ovom delu Srbije. Pre samo nekoliko godina, ovde je bilo 12 učenika, a prošle godine samo dvoje. Jedino dete školskog uzrasta u selu ove godine prebacilo se u sedište škole u Adi, kako ne bi samo pohađalo nastavu. Tamo kažu da je škola u Sterijinom i dalje zvanično otvorena, a drže palčeve da će đaka biti.

- Možda će neko da kupi kuću, to čekamo, da se mladi vrate na selo. Ove godine smo ovako ostavili, ako se neko predomisli, a od sledeće, čekamo šta će reći ministarstvo i Pokrajina - kaže Eva Makšu, direktorka OŠ "Čeh Karolj" u Adi.

Prozvani potvrđuju, izvesno je da će brojne škole biti zatvorene. Od ukupno 345 osnovnih škola u Vojvodini, čak šestina ima manje od 120 đaka, a kako kažu, veliko je pitanje da li uopšte treba održavati one koje imaju manje od deset đaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    28. mart 2016 | 17:26

    Cela srbija je pred gašenjem, nema dece, nema posla, nema nade za nas.

  • Vazdux

    28. mart 2016 | 18:25

    Sta kazu borci za vlast na ovo.Naravno nista jer nemaju vremena za belu kugu.

  • Borka

    28. mart 2016 | 22:50

    Manjak radnih mesta,nemoze se dete vazduhom odhraniti,a drzava svakodnevno izmislja nove namete i placanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA