Da li znate zašto se u nazivu Ateljea 212 nalazi BAŠ OVAJ BROJ?

Sa željom da se napravi pozorište koje će na svom repertoaru imati avangardne komade u odnosu na ostala pozorišta u Beogradu, ali i ovog dela Evrope, grupa umetnika među kojima su bili glumci, slikari, reditelji i pisci osnovala je "Atelje 212"

  • 6

U Beogradu, gradu koji je oduvek bio centar kulture, boemskog života i umetničkog duha na Balkanu i ovom delu Evrope, započeto je mnogo revolucionarnih stvari. Tako je bilo i tog 12. novembra 1956. godine.

DVE LEGENDE JEDNA PORED DRUGE: Plakati Gage Nikolića i Marinka Madžgalja na Ateljeu 212 (FOTO)

U režiji legendarne Mire Trailović, sa glumačkom postavkom koju su činili Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić i Ljubiša Jovanović odigran je "Faust" prva predstava na daskama pozorišta koje je i danas jedan od temelja kulture Beograda, Srbije ali i celog Balkanskog poluostrva.

SVETSKI DAN POZORIŠTA U ATELjEU 212: Evo kakva vas sve iznenađenja čekaju!

Sa željom da se napravi pozorište koje će na svom repertoaru imati avangardne komade u odnosu na ostala pozorišta u Beogradu, ali i ovog dela Evrope, grupa umetnika među kojima su bili glumci, slikari, reditelji i pisci osnovala je "Atelje 212".

Prvi rukovodioci pozorišta bili su Radoš Novaković i Bojan Stupica. Pomoćnica upravnika, ubrzo zatim i prva direktorka pozorišta bila je Mira Trailović jedna od osnivača ovog kulturnog zdanja po čijem je imenu januara 2014. godine nazvana velika scena ovog pozorišta.

Foto: Atelje 212 Foto: Atelje 212

Inače, Mira je zajedno sa Jovanom Ćirilovom osnovala i sada nadaleko poznati međunarodni pozorišni festival BITEF.

Pozorište je počelo da radi te 1956. godine u adaptiranoj sali tadašnje novinske kuće "Borba".

Zanimljiv je i sam naziv pozorišta kome je pored imena dodat broj 212. To je zbog toga zato što je u prvobitnoj sali bilo svega 212 stolica, pa su njegovi osnivači odlučili da konačan naziv teatra bude "Atelje 212".

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Krajem 1964. godine, pozorište se preselilo u zgradu koju je projektovao Bojan Stupica, u tadašnjoj Ulici Ive Lole Ribara, današnjoj Svetogorskoj gde se i dan-danas nalazi.

"Atelje 212" poznat je i po tome što je prvo pozorište u istočnoj Evropi u kojem se igrala predstava "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa 1956. godine.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Zatim su se ređale predstave kultnih pisaca kao što su Žan Pol Sartr, Ežen Jonesko, Alfred Žari.

Ovaj teatar otkrivao je i nove domaće pisce i u njemu su se igrali komadi Brane Crnčevića, Aleksandra Popovića, Dušana Kovačevića. i mnogih drugih.

Jedna od kultnih predstava "Ateljea" bila je "Kosa" koja je igrana baš ovde, pre postavki u mnogim svetskim pozorišnim centrima.

Kroz ovo pozorište, kao stalni njegovi članovi prošle su mnoge legende srpskog i jugoslovenskog filma i pozorišta. Među njima su: Dragan Nikolić, Milena Dravić, Rahela Ferari, Bora Todorović, Ružica Sokić, Vlastimir-Đuza Stoiljković, Mija Aleksić, Seka Sablić, Zoran Radmilović, Petar Kralj, Mira Banjac i mnogi drugi...

Nedavno su u razmaku od svega dvadesetak dana umrli Dragan Nikolić i Marinko Madžgalj glumci koji su igrali u ovom pozorištu i iza sebe ostavili niz značajnih uloga na daskama ovog pozorišta.

"Atelje 212" i danas se smatra jednim od najznačajnijih pozorišta i jednim od stubova kulture naše države. Pozorište koje 60 godina svojim posetiocima na licu mami osmeh, a i po koju suzu zahvaljujući izvanrednim glumcima koji na nadrealan način dočaravaju pozorišne komade.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pozorište sa suštinom, kako ga je u jednom intervjuu davnih osamdesetih godina opisala Mira Trailović, donosilo je, donosi i dalje avangardnost jedne epohe u kojoj postoji, u kojoj postojimo i mi, i zajedno na jedinstven način prožimamo prošlost i budućnost, glumci na daskama koje život znače, gledaoci i posetioci sa stolica i balkona u dvorani.

(Saša Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    3. april 2016 | 09:02

    U toj sali je danas - knjizara... (Inace, prva predstava "Cekajuci Godoa",je odigrana prvo, u ateljeu slikara Mihaila Berendjije, na Starom sajmistu.Moji roditelji su mi pricali, da su u njoj igrali, Ljuba Tadic,Bata Paskaljevic.)...

  • Belogradjanin

    2. april 2016 | 20:56

    Ovo je lepa tema za danasnjicu, na nasu veliki zalost kultura je skrajnuta, veliki je problem za generacije koje dolaze da nece imati osecaj da je kultura jako bitna

  • Pedja

    2. april 2016 | 23:24

    Zanimljiv i primamljiv naslov koji na zalost nije privukao paznju citalaca (samo 1 komentar za 10-ak sati od objavljivanja) zato sto se odnosi na pozoriste, kulturu, a to je za mnoge nebitna tema. Teme koje podsticu nasilje, prevare, ubistva, primitivizam, nekulturu su mnogima dusevna hrana sto je ogledalo naseg drustva i posle se cudimo zasto nam raste stopa kriminala, prestupa i sl. Zovelo pozoriste i sve kulturne aktivnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA