SRBIJU ĆE PREPLAVITI MLEKO: Ovo je rezultat najnovijih mera EU

Najveću glavobolju će imati mali proizvođači, odnosno, oni koji imaju manje od deset krava, posebno ako su uzimali kredite i kupovali junice

  • 17

Nedavna mera kojom je Evropska Unija podržala privremeno smanjenje proizvodnje mleka u zemljama članicama kako bi sprečila sunovrat cena u mlečnoj industriji, izazvala je negodovanje srpskih proizvođača. Naime, zbog slobodnog tržišta mleka, oni strahuju da će povećan uvoz u Srbiju još više oboriti cene ove namirnice.

- EU je u dva navrata tolerisala mere zaštite, mada nismo dobili nikakvo obrazloženje zašto se te mere uvode. Zbog ruskog embarga na zapadne proizvode, evropske zemlje su potražile nova tržišta za izvoz, a među njima smo i mi. Od većeg uvoza najveću korist imaju domaći potrošači, dok farme i deo stočnog fonda propadaju. To se desilo i u Bugarskoj i Rumuniji - otkriva agroekonomski analitičar Milan Prostran.

UPOREDILI SMO CENE HLEBA, MLEKA I ULJA 1991. I DANAS: Zapanjiće vas koliko se sve promenilo!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Drugi razlog zbog koga su domaći proizvođači mleka u nezavidnoj poziciji je taj što njihovo mleko ispunjava tek 50 odsto kvaliteta prema kriterijumima EU.

Farmeri će imati još ozbiljnije probleme. Najveću glavobolju će imati mali proizvođači, odnosno, oni koji imaju manje od deset krava, posebno ako su uzimali kredite i kupovali junice. Dodatno otežava to što nisu dostigli potreban kvalitet mleka. Problem neće imati samo oni koji imaju zaštićene vrste sireva i brendirane proizvode - kaže Prostran.

Foto: Profimedia/imageBROKER Foto: Profimedia/imageBROKER

Sima Kovačević, zastupnik udruženja stočara "Fruškogorsko Podunavlje" je takođe zabrinut za cenu jedne od osnovnih životnih namirnica zato što, kaže "Evropa štiti svoje poljoprivredne proizvođače".

Zbog struje rastu cene hleba, mleka, mesa?

- EU daje povlastice svojim članicama da bi izvozile mleko na naše tržište. Zato je cena mleka sada toliko minimalna da nema dalje. Ne vidim da u skorije vreme može da bude bolje. Sa 11 goveda spao sam na četiri i sa krava sam rešio da pređem na nešto drugo - kaže Kovačević za "Telegraf".

Foto: Zaštita potrošača Foto: Zaštita potrošača

Prostran se plaši da će ponovo biti prosipanja mleka po ulicama i protesta zbog slobodnog tržišta za koje se Srbija opredelila. Spas donekle vidi u pomoći države po uzoru na EU koja štiti svoje članice i zahvaljujući kojoj će farmeri u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj ipak opstati.

- Ješćemo francuske, holandske i nemačke sireve jer će biti jeftiniji. Ali, to ne znači da su oni bolji od domaćih proizvoda. Zato predlažem da država razmisli o povećanju premija - ističe Prostran.

O stanju u proizvodnji mleka u Evropi najbolje govori nedavni protest u Briselu oko 100 poljoprivrednika, iako im je EU najavila paket pomoći od 500 miliona evra za rešavanje posledica krize.

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorcilo

    29. mart 2016 | 20:27

    Naravno, ispucavaju se nad nasim seljakom. Pa nismo mi Svajcarska, Holandija, Francuska nego Srbija. Lako je naseg seljaka tuci po usima jer nece EU da tuce ni Francusku, ni Svajcarsku, ni Holandiju koje imaju na stotine hiljada grla jer bi se time oni pobunili, zato je lakse Srpskog seljaka za usi i reci da mora da se smanji proizvodnja mleka kao da je Srbija najveci izvozac mleka i mlecnih proizvoda u evropi.

  • iznogud

    29. mart 2016 | 23:16

    2000-te sam rekao da ce u srbiji biti bolje tek kad zalozimo nase stanove i kuce za veceru.sve i jedna vlada dosad nas je srozavala sve vise i na svaki nacin,privatizacijom,prodajom zemlje stancima,isporucivanjem nasih vojnika zlocincima ,skidanjem carina na robe iz eu.postali smo samo sverc drzava,a sad cemo i mleko da prepakiramo zbog sverca istog u rusiju.nazalost to je sudbina.damping cena iz eu zbog sverca u rusiju,unistice naseg seljaka,gradjanina...

  • Ja

    30. mart 2016 | 17:20

    Kakva apatija vlada u srbiji pa to je strašno.već 12 godina smo na putu za eu i sve nam je gore,izbori su za mesec dana , ljudi izadjite i glasajte protiv žutih, sns,sps,protiv svih koji su bili u vlasti zadnjih 25 godina da se jednom okrenemo sami sebi a ne da ugadjamo političarima koji su unazazadili zemlju i opljačkali, narod treba da preseče jednom za svagda a da li će sumnjam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA