UBICA I TROSTRUKI SILOVATELJ GODINAMA NA SLOBODI: Ceo Balkan u strahu, niko ne zna kako sada izgleda!

Nikolić je Dževada Kapetana, koji ga je odgurivao, u jednom trenutku uhvatio za grudi i Nikolić je iz spoljnjeg džepa kaputa potegao nož na preklop. Jednom ga je ubo u stomak, dvaput u srce i jednom u grudi

  • 6

Dragutin Nikolić, tada 38-godišnjak s poslednjim poznatim prebivalištem u Splitu, otišao je na odsustvo iz tada još postojećeg kaznenog zatvora u Staroj Gradiški 25. januara 1991. godine i nikada se nije vratio na nastavak izdržavanja 11-godišnje kazne zatvora. Bio je osuđen za ubistvo presudom Okružnog suda u Splitu 6. septembra 1989, koju mu je potvrdio i Vrhovni sud.

NAJLUĐE BEKSTVO IZ ZATVORA IKADA: Začula se užasna buka, i za nekoliko sekundi zatvorenika više nije bilo! (VIDEO)

Ubistvo se dogodilo 2. decembra 1988. godine pola sata posle ponoći na terasi kafića "Delta" na splitskoj Rivi. N. Š., splitska prostitutka, zamolila je svog prijatelja Dževada Kapetana i prijateljicu V. J. da odu zajedno do "Delte" u kojoj je bio Nikolić da bi raščistili Nikolićev dug prema N. Š. Tvrdila je da joj Nikolić taj novac duguje za seksualne usluge. U kafiću su se Kapetan i Nikolić prvo posvađali, a potom su se malo udaljili od terase.

Počeli su se gurati. Nikolić je Dževada Kapetana, koji ga je odgurivao, u jednom trenutku uhvatio za grudi i Nikolić je iz spoljnjeg džepa kaputa potegao nož na preklop. Jednom ga je ubo u stomak, dvaput u srce i jednom u grudi. Kapetan Dževad umro je uprkos brzo pruženoj pomoći.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Na suđenju se Nikolić branio da je te večeri dosta popio, da ga je Kapetan Dževad prvi počeo gurati i da ga je udario šakom u bradu a nož je potegao samo da bi zaplašio Kapetana Dževada. Ali, nije mogao da objasni koliko puta ga je ubo nožem i pred većem je izrazio žaljenje zbog događaja.

Sud Nikoliću nije verovao jer je i njegova supruga svedočila da je bio nasilan i da je i njoj već pretio nožem. O njegovom besu svedočio je i konobar kafića "Delta", a i ustanovljeno je da mu Dževad Kapetan nije dao nikakav povod da ga hladnokrvno usmrti s četiri uboda nožem. Nikolić je već bio osuđivan zbog tri silovanja i teške krađe. Kaznu za ubistvo Dževada Kapetana nikad nije izdržao.

U međuvremenu je za njim bila raspisana poternica, a kako nikad nije uhapšen nije mu se uspelo ući u trag, Nada Marincel, sudija izvršenja varaždinskog Županijskog suda, donela je rešenje kojim mu se zbog nastupanja apsolutnog zastarevanja obustavlja izvršenje preostalog dela kazne u trajanju od osam godina i tri meseca zatvora.

Predlog za donošenje odluke o zastarevanju stavio je kazneni zatvor u Lepoglavi, u koju je Nikolić bio premešten nakon ukidanja zatvora u Staroj Gradiški iako nikad nije formalno zašao iza rešetaka lepoglavskog zatvora.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

U međuvremenu Nikolića je obuhvatila i amnestija 3. avgusta 1990. godine, kad mu je kazna bila smanjena za dve godine i devet meseci pa mu je bilo ostalo osam godina i tri meseca zatvora koje je trebalo da izdrži. Ali, kako je 25. januara 1991. godine bio pušten na odsustvo, s kojeg se trebao vratiti 6. februara 1991, nikad nije nastavio služenje zatvorske kazne.

U međuvremenu, s obzirom na to da je prošlo 25 godina i 6. febrauara ove godine nastupilo je apsolutno zastarevanje slučaja, sudija izvršenja donela je rešenje o obustavi izvršenja zatvorske kazne. Na ovu odluku ostaje mogućnost žalbe državnog tužioca.

Iako je Dragutin Nikolić sve donedavno bio na poternici na internet stranici MUP-a, pitanje je ima li iko od nadležnih podatke je li osuđenik koji je izdržao samo dve godine i devet meseci od 11-godišnje kazne uopšte živ i raspolaže li iko njegovom novijom fotografijom.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutanji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    30. mart 2016 | 15:53

    Da je izdrzao kaznu on bi opet bio na slobodi. Ne vidim nikakav razlog za strah od njegove slobode. Ako neko misli da bi se izdrzavanjem ostatka kazne popravio potpuno je u zabludi. Naprotiv, nakon dugogdisnjeg robijanja nasilnici jos vise podivljaju kad ponovo osete slobodu. Ovako se verovatno primirio kako ne bi bio ponovo uhapsen, pre ce biti da je sad manje opasan nego da je odlezao kaznu, ako je uopste ziv i ako je preziveo rat u kojima su mnogi takvi ostavili kosti negde gde ih niko nece naci.

  • Marko

    30. mart 2016 | 15:33

    Na stadionima ih ima po 10 u svakom trenutku sa ovakvim dosijeom.

  • Milica

    30. mart 2016 | 17:56

    Čitav balkan u strahu? Niko nikad čuo za njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA