Osim "Filip Morisa", poskupljuju cigarete BAT-a i JTI

Nove cene cigareta iz porodice "vajsroj" (viceroy) kretaće se od 100 do 115 dinara po paklici, "pal mal" (pall mall) će koštati 120 dinara, dok će se "laki strajk" (lucky strike) prodavati za 140 dinara

  • 0

"Britiš amerikan tobako" (British American Tobačo -BAT) iz Vranja podići će cene svojih proizvoda od 18. januara, a "Japan tobako internešnl" ( Japan Tobačo International -JTI) iz Sente to će učiniti od 23. januara.

Novi cenovnik važiće od 18. januara i odnosiće se na sve BAT-ove proizvode na tržištu, osim na cigarete marke „danhil" (dunhill), čija će cena ostati nepromenjena - 180 dinara po paklici. Nove cene cigareta „vog" (vogue) iznosiće 180 dinara, a „kenta" 180 i 190 dinara.

Direktor korporativnih i regulatornih poslova BAT-a Srđan Lazović objasnio je da je korekcija maloprodajnih cena cigareta posledica uvećanog poreskog opterećenja koje je stupilo na snagu 1. januara 2012, u skladu sa novousvojenim izmenama Zakona o akcizama.

Direktor korporativnih poslova i komunikacija u JTI Goran Pekez izjavio je za Tanjug da ta kompanija takođe namerava da u januaru podigne cene svojih proizvoda za 10 dinara po paklici, sa malim brojem izuzetaka među kojima je brend "vinston" (Winston).

Nova cena "kamela" (camel) iznosiće od 150 dinara do 160 dinara po paklici i biće veća za 10 dinara od sadašnje, a "monte karlo" (monte carlo) će koštati 120 dinara, umesto sadašnjih 110 dinara.

Cigarete niške kompanije "Filip Moris operejšns" (Philip Morris operations) od danas su skuplje za pet do deset dinara po paklici zbog povećanja minimalne akcize, pa tako na primer nova cena paklice crvenog "marlboroa" iznosi 170 dinara, umesto dosadašnjih 160 dinara.

Skupština Srbije usvojila je 29. decembra izmene Zakona o akcizama, prema kojima će minimalna akciza po paklici cigareta od 1. januara ove godine biti povećana sa 61 na 71 dinar.

Ministarstvo finansija predviđa da će izmenama akciza na cigarete, godišnji prihodi budžeta biti povećani za oko 1,3 milijarde dinara.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA