NESTRUČNOST: Odsekli joj nogu zbog uraslog nokta!

Zdravstvena inspekcija je podnela krivičnu prijavu protiv lekara opšte prakse inđijskog Doma zdravlja, koja je bez licence obavila hiruršku intervenciju, nakon čega je Anki Sember amputirana noga. Ministarstvo zdravlja bez zaključka o krivici

  • 0

Operacija uraslog nokta koja je trebalo da bude rutinska za penzionerku Anku Sember (78) iz Inđije završila se tako što je ženi amputirana noga! Prema izveštaju Ministarstva zdravlja za takav ishod operativnog zahvata niko nije kriv!

Prema nalazima zdravstvene inspekcije lekarka opšte prakse inđijskog doma zdravlja dr Jelena Graovac na svoju ruku je, bez licence za obavljanje hirurških intervencija, pre dve godine nestručno operisala urasli nokat.

Inspekcija je podnela i krivičnu prijavu protiv dr Graovac i zabranila joj obavljanje zdravstvene delatnosti iz oblasti hirurgije, a protiv Doma zdravlja podnela prekršajnu prijavu.

Sve je počelo maja 2010, kada je Anka potražila lekarsku pomoć zbog - mučnine.

- Javila sam se u Hitnu pomoć zbog bolova u želucu. Primila me je dr Graovac, koju sam usput zamolila da me posavetuje šta da radim sa uraslim noktom. Ona ga je pogledala i rekla da može ona to da "sredi", a operaciju je izvela dva dana kasnije u Hitnoj službi – priča Anka

Anka dodaje da ni ona, ni njen sin Slobodan nisu tada znali da dr Graovac nema licencu za obavljanje hirurških intervencija, kao i da operacije, baš kao i kontrole koje su usledile, ne smeju da se rade u prostorijama Hitne pomoći.

Kada se prvi put Anka požalila na jak bol, i kada je iz rane počeo da curi gnoj, dr Graovac poslala ju je u Kliniku za ortopediju Kliničkog centra Vojvodine. Bez uputa i kod svog poznanika.

Ortoped ju je pregledao, napravio rendgenski snimak, ali Anka nije zavedena nigde u protokol KCV, jer nije imala uput. Kako tegobe nisu prestajale, ona je potom otišla u bolnicu u Zemunu, gde joj je odstranjeno mrtvo tkivo sa rane.

- Doktor koji nas je primio šokirao se kada je ugledao moju nogu. Pitao je: "Ko vam je ovo uradio? Jel’ to neko video kako se otprilike radi hirurški zahvat, pa pokušao i on, jel’ tako?"- priseća se Anka.

Posle intervencije u zemunskoj bolnici, rana je zarasla, ali je posle jednog meseca "buknula" - noga je potpuno otekla i počela da crni. Nesrećna žena, u jakim bolovima, odvezena je u bolnicu u Sremsku Mitrovicu, gde je dr Lazar Kostić odmah konstatovao da noga mora da se amputira.

- Rekao je da, u suprotnom, moja majka neće dočekati jutro. Amputaciju su obavili istog dana, prvo samo stopalo, a onda sve do kolena, da bi na kraju nogu odsekli do visoke natkolenice, jer je tek na tom delu uočeno zdravo tkivo - kaže sin Slobodan.

Anka se ni do danas nije pomirila s činjenicom da je "preko noći" ostala bez noge.

- Očajni smo. Ko je kriv za takav propust? Ja se ne razumem u medicinu, ali neko je, valjda, odgovoran zbog ovakvog sleda događaja - kaže Slobodan.

U izveštaju koji su 3. aprila ove godine sačinili članovi komisije Ministarstva zdravlja, dr Marko Bumbaširević i dr Aleksandar Karamarković, a koji je porodici Sember stigao poštom prošlog četvrtka, nema zaključka o krivici.

Navodi se samo hronologija događaja, kao i da su "s obzirom na dugogodišnji pušački staž, nelečenu šećernu bolest i lečene venske ulkuse - svi medicinski postupci zdravstvenih radnika koji su lečili Anku Sember bili odgovarajući".

Međutim, Anka tvrdi da nije dijabetičar, niti se ikada lečila zbog vena, a o takvoj dijagnozi saznala je od Ministarstva.

(Izvor: Novosti / Foto: Novosti – Darko Dozet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA