LEKARI MU ZAŠILI RUKU U STOMAK: Ovom operacijom spasli su mu život (FOTO)

Marioti će u narednih šest nedelja, koliko će držati svoju šaku u "džepu" u stomaku, morati stalno da je pomera, kako ne bi zarasla

  • 0

Brazilski lekari dosetili su se neverovatnog načina da sačuvaju ruku Karlosa Mariotija (42), radnika u fabrici, kom je mašina pokidala kožu i dva prsta sa šake.

LEKARI IZVELI ČUDO: Uspešno razdvojili sijamske bliznakinje stare samo 8 dana (VIDEO)

Umesto za amputaciju, hirurg Boris Brandao odlučio se za nesvakidašnji metod: Karlosovu ruku ušio je u njegov trbuh, kako bi sprečio da se inficira.

- Pacijentu je na šaci ostalo vrlo malo kože, zbog čega su mu kosti i mišići bili izloženi riziku. Pošto je reč o veoma velikoj i delikatnoj povredi, jedino mesto u telu, u koje smo mogli da smestimo celu šaku je bio abdomen - objasnio je ortoped i traumatolog Brandao.

Svrha ovog zahvata je da se na ruci formira nova koža, odnosno zaštitni sloj, bez kog je nemoguće bilo šta dalje preduzeti u cilju spasavanja povređene šake.

Foto: Fundao Hospitalar Santa Otlia Foto: Fundao Hospitalar Santa Otlia

Iako teško povređen, Marioti sebe smatra srećnim čovekom.

- Tek kada su mi lekari rekli da sam mogao da ostanem bez ruke, shvatio sam ozbiljnost situacije. Kada sam se probudio posle operacije, nisam bio siguran da li i dalje imam šaku. Nisam mogao da verujem kada su mi saopštili da mi se ona nalazi u stomaku - priča Karlos, koji oko abdomena ima zavoje čije je uloga da mu fiksiraju ruku.

Ipak, Marioti će u narednih šest nedelja, koliko će držati svoju šaku u "džepu" u stomaku, morati stalno da je pomera, kako ne bi zarasla.

-  Jako je čudan osećaj kada pokušavate da pomerate prste koji vam se nalaze u sopstvenom telu i pomalo bizarno kada ih vidite ispod kože stomaka - kaže Karlos, dodajući da ne sme da zaboravi da ne izvlači ruku odatle, budući da su ga doktori upozorili da bi takav potez bio katastrofičan.

Karlos Marioti bio je sam u fabričkom postrojenju u trenutku kad mu je mašina "uhvatila" šaku. Nekolicina kolega mu je pritrčala u pomoć pošto su čuli njegovo zapomaganje, ali nisu znali kako da mu pomognu. Usled nepodnošljivog bola, Karlos je u panici istrgao šaku iz mašine i praktično otkinuo sebi prste.

Prema rečima lekara, iako je ostao bez dva prsta, i neće moći da pomera šaku onoliko koliko je to bilo moguće ranije, ona će ipak biti funkcionalna.

- Radujem se što ću moći da nastavim da radim i da se oblačim bez ičije pomoći - ističe ovaj pozitivan čovek.

(Telegraf.rs/Izvor:dailymail. co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA