TUŽNA SUDBINA SIROČIĆA: Nakon što su preživeli zemljotres u Nepalu, trgovci ih prodaju u Velikoj Britaniji

Trgovci robljem u Punjabu, u Nepalu, prodaju decu koja su prošle godine ostala bez krova nad glavom i siročad kako bi besplatno služili britanskim porodicama, i to za 5.250 funti (oko 6.555 evra)

  • 4

Tereza Mej ministarka unutarašnjih poslova u Velikoj Britaniji pozvala je policiju da istraži tvrdnje o trgovanju decom preživelom u zemljotresu koji je pogodio Nepal u maju prošle godine i ostavio 9.000 ljudi bez doma, zavisnih o humanitarnoj pomoći, piše Gardijan.

STRAVIČNA ISPOVEST DEVOJČICE: Mislila sam da su me roditelji usvojili, a oni su me zapravo kupili za šaku novca! (VIDEO)

- Mladiće smo slali u Britaniju. Većina odvedenih su Nepalci - rekao je trgovac robljem Makhan Singh.

Naime, trgovci robljem u Pandžabu prodaju decu koja su prošle godine ostala bez krova nad glavom i siročad kako bi besplatno služili britanskim porodicama, i to za 5.250 funti (oko 6.555 evra).

- Dečko košta najmanje 6.500 evra. Imaćete dodatnih troškova da ga odvedete u Britaniju, ali to je na vama. Molim vas, vodite Nepalce u Englesku, to su dobri ljudi. Dobri su i radiće sve kućne poslove, a kuvaju jako dobro. Niko vas neće proveravati - ispričao je trgovac robljem.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ministarka je rekla da su otkrića novinara britanskog tabloida "San" uznemirujuća.

- Trgovanje decom je izuzetno odvratan zločin. Nijedno dete, nigde na svetu, ne bi trebalo biti odvedeno iz vlastitog doma i primorano da postane rob - rekla je.

Iz Nacionalne agencije za kriminal rekli su da rade na identifikovanju kriminalaca kako bi decu, ali i odrasle žrtve smestili na sigurno.

- Trgovina ljudima često prođe neprijavljeno. Svako ko ima i najmanju sumnju da se to događa trebalo bi da to prijavi policiji - kazali su iz NCA.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Na hiljade devojčica iz Nepala proda se svake godine.

Novinar "Sana" je istraživanje započeo u gradu Jalandhar, indijskom gradu u blizini nepalske granice.

Novinar se prerušio u bogatog Sika iz Britanije kojem je žena bolesna, a ima i staru mamu te traži sluškinju koja će mu kuvati, čistiti i brinuti se za njih.

Nesvestan da ga skrivena kamera snima, Singh mu je kazao: - Brate, mogu ti nabaviti dečka. Ali kako ćeš ga dovesti do Britanije i svi dokumenti koji će ti trebati su tvoja briga. To nema ništa s nama. Mi ćemo ti ga predati i to je to. Niko te neće pratiti. On mora biti u vašem domu minimalno tri ili četiri godine. Istrenirajte ga, neka radi za vas. Neka mu to postane rutina. A onda možete tražiti neka dokumenta za njega. Ako želite moj savet, uzmite 12-godišnjaka ili 13-godišnjaka, držite ga u kući i učite, a onda ćete ga s vremenom moći odvesti u Britaniju... on će biti modeliran kako vi želite - kazao je trgovac robljem.

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com, thesun.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA