DA LI JE OVO DISKRIMINACIJA? Ako imate PIRSING i TETOVAŽE, niko u Srbiji vam neće dati ozbiljan POSAO?!

I dalje se susrećemo sa situacijama da je osobama koje su istetovirane, imaju pirsing ili nose neko drugo obeležje na vidljivom delu tela onemogućen ravnopravan pristup određenim važnim pozicijama u nekoj kompaniji ili pak društvu

  • 60

Iako većina poslodavaca tvrdi da se pri odabiru kandidata za neku poziciju vode isključivo njihovim poslovnim biografijama, radnim iskustvom i ličnim karakteristikama, malo njih će priznati da su određenog kandidata odbili zbog izgleda koji se za datu poziciju ne smatra pristojnim. I laicima je, stoga, jasno da se za poziciju nekog direktora ne mogu pojaviti sa probušenim nosom, tetovažom preko celog lica ili dredovima na glavi.

(VIDEO) Romi nam pokazali svoje NAJLUĐE TETOVAŽE, i to - USRED BUVLJAKA!

U Priručniku za borbu protiv diskriminacije na radu i u Praktikumu za zaštitu od diskriminacije, koje je izdao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, piše da "nezapošljavanje osobe koja ima pirsinge na licu ili tetovaže, uz obrazloženje da se to neće dopasti klijentima s kojima treba da dolazi u kontakt, predstavlja diskriminaciju (po osnovu izgleda) koja je izričito zabranjena Ustavom Republike Srbije i mnogim drugim propisima".

Bez obzira na to, međutim, i dalje se susrećemo sa situacijama da je osobama koje su istetovirane, imaju pirsing ili nose neko drugo obeležje na vidljivom delu tela onemogućen ravnopravan pristup određenim važnim pozicijama u nekoj kompaniji ili pak društvu.

Prema rečima Jelene D., tetovaže koje je u mladosti radila napravile su joj dosta problema pri kasnijem zapošljavanju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Bila sam do sada na dosta razgovora za važne pozicije u nekim preduzećima, ali su tetovaže koje imam po rukama i prstima skretale pažnju sa moje stručnosti i kvalifikacija, iako mi to nije niko direktno rekao. Intervjui su se obično završavali obećanjem da će me pozvati ukoliko me odaberu za tu poziciju, ali taj poziv nikad nije usledio.

Osobe koje misle da su doživele diskriminaciju na radu imaju na raspolaganju mnogo pravnih sredstava pomoću kojih mogu zaštititi svoja lična prava, međutim, problem nastaje kada tu diskriminaciju treba i da dokažu.

- Takve stvari se nesumnjivo dešavaju, zato što mi živimo u društvu predrasuda, a pirsing i tetovaža se često povezuju sa svetom kriminala. Problem je u tome što nijedan poslodavac neće direktno reći kandidatu da je odbijen zato što ima tetovažu na licu ili pirsing na telu. Samim tim, oni koji misle da su diskriminisani zbog toga ne mogu to i da dokažu - kaže advokat Đorđe Mamula.

Ljudi stoga obično pribegavaju promeni spoljašnjeg izgleda ili prikrivanju svojih obeležja pri razgovoru za posao, ukoliko je to moguće, a svoje nezadovoljstvo iskazuju uglavnom nekoncencionalnim putem, kroz društvene mreže, razne tribine i predavanja.

Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama priče iz ličnog iskustva o tome kako su vam tetovaže i pirsinzi odmogli, ili možda pomogli u karijeri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    6. april 2016 | 00:21

    Ni ja im ne bih dao posao jer su upravo ti radnici ogledalo firme i ne bih volio da mi neko sa pank frizurom predstavlja firmu. Zato i postoje konkursi da se izabere ko je najbolji za posao. Izvini druze, nisi zadovoljio kriterijume a ti dokazi da je diskriminacija...

  • NikolasWhite

    6. april 2016 | 00:20

    Nista protiv pirsinga i lepih tetovaza, ali nakaze sigurno nece da zaposljavaju, ne bih ni ja.

  • Nikola

    6. april 2016 | 00:27

    Na neki način jeste, ali sa druge strane tetovaže i pirsinzi kao i sve ostalo šalju poruku o nama, u tom slučaju buntovništvo, nezavisnost i neozbiljnost. Poslodavci nisu sigurni da će neko sa tim stvarima ostati veran firmi i raditi kako treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA