PORAŽAVAJUĆE: Srbija na samom dnu Evrope po kvalitetu zdravstvene zaštite

Evropski zdravstveni potrošački indeks pokazuje da je Srbija na začelju kada su u pitanju prava pacijenata, vreme čekanja na lečenje, ishod lečenja, opseg pruženih usluga i farmaceutska sredstva

  • 0

Srbija je poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvene zaštite, pokazuje Evropski zdravstveni potrošački indeks za 2012. godinu. Ovo istraživanje predstavljeno je danas u Evropskom parlamentu u Briselu. Prema ovom indeksu, kojim se meri standard evropske zdravstvene zaštite na osnovu 42 indikatora, Srbija je dobila 451 poen od maksimalnih 1.000, a Holandija, koja je prva na listi, ima 872 poena.

EHCI je postao standard merenja evropske zdravstvene zaštite, a od 2005. godine ga objavljuje ekspertska organizacija Helt Konzumer Pauerhaus sa sedištem u Švedskoj. Direktor ove organizacije Arne Bjorberg rekao je da Srbiju ne bi trebalo porediti sa bogatim članicama EU.

- Susedi kao što su Hrvatska (655 bodova), Makedonija (527) ili Albanija (535) su relevantniji, i pokazuju da je pred Srbijom težak posao da dostigne te nivoe - smatra Bjornberg.

On je rekao da izgleda da osnovne usluge, poput vakcinacije beba, u Srbiji funkcionišu i da se vidi da rastu prava pacijenata, ali da "u celini, rezultat lečenja, kao i pristup pacijentima, moraju da se poprave".

Izveštaj ocenjuje sisteme zdravstvene zaštite u 34 evropske zemlje pomoću 42 indikatora. Oni obuhvataju područja ključna za korisnika zdravstvenih usluga: prava pacijenata i informacije, vreme čekanja na lečenje, ishod lečenja, opseg pruženih usluga i farmaceutska sredstva.

Ovaj indeks odražava napredak zdravstvene zaštite u Evropi, poboljšanje ishoda lečenja i opštih uslova. Takođe, ocenjuje se da su pomalo preuveličani alarmantni signali o uticaju ekonomske krize na pad kvaliteta zdravstvene zaštite zbog smanjenja budžeta.

Druge zemlje koje, prema ovom merenju imaju dobar sistem zdravstva su Danska, Luksemburg i Island. Od zemalja Evropske unije najniža na listi je Bugarska sa 458 poena, a iza nje je samo Srbija.

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA