Čuvala je koze na planini u Maroku, a sada je ministarka u Francuskoj i sve žene žele da budu ONA (FOTO) (VIDEO)

Nažat se bori protiv diskriminacije, promoviše građanska prava, zalaže za jačanje lokalne demokratije, a danas je zovu "novo lice Francuske"

  • 7

Nažat Valo-Belkasem je pre dve godine postavljena na mesto ministarke prosvete u Francuskoj, a pre toga je bila ministarka za ženska pitanja, ministarka gradskih poslova, a potom ministarka sporta i omladine. Time je postala najmlađa osoba koja ušla u Vladu i prva muslimanka na takvom položaju. Njena neverovatna priča od čuvanja koze u rodnom Maroku do ministarke fascinira sve veći broj ljudi.

Kad budete videli njihovu ministarku, biće vam jasno zašto imaju Ministarstvo sreće!

Nažat je rođena u jednom marokanskom selu kod planine Rif 1977. godine. Francuski mediji pišu da je sa starijom sestrom Fatihom je donosila kući vodu iz bunara i pomagala dedi da čuva koze. 

Do četvrte godine je živela u Maroku, kada je njen otac majku, sestru i nju odveo u severnu Francusku, u koju je emigrirao nekoliko godina pre toga. Roditelji su u gradu Amjenu napravili još petoro dece.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Sestra i ona su morale da slušaju oca koji im je odredio stroga pravila po dolasku u Francusku. Sve do 18 godine nisu smele da se zbližavaju s muškarcima niti da izlaze u noćne klubove, zbog čega se posvetila učenju.

Studirala je Političke nauke, koje je završila 2002. godine, a na fakultetu je upoznala i svog sadašnjeg supruga Borisa Valuda.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

U Socijalističku partiju je ušla iste godine kada je diplomirala, a istovremeno je bila kolumnistikinja kulture u Lionu. Prema navodima medija, "obožavala je da bude novinarka".

Nažat se bori protiv diskriminacije, promoviše građanska prava, zalaže za jačanje lokalne demokratije, a danas je zovu "novo lice Francuske".

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tomi

    5. april 2016 | 16:45

    pet sinova napravio njen otac kad je doso iz afrike u francusku .sad im fali dzamija .pa posle kukaju francuzi ifrancuskinje,sto im zemlja posta muslimanija.sulejman velicanstveni nije mogo silom da osvoji bec,a evo milom i na izvolte,muslimana kolko oces i gde oces,a u bec pun turaka.trebalo bi zabraniti migrantima,izbeglicama iz afrike,muslimanima sa bliskog istoka,da prave decu u evropi.ha,ha,dogje migrant,bez para sa zenom,na trosak francuzima,naprave 5-6 muslimancica,a francuzi sve to finansiraju,a finansiraju svoju propast,kad muslimancici poodrastu,bacaju bombe po parizu,a francuzi daju lovu opet ,sve dokposlednji francuz ode na nebo.tako ce biti sa svim narodima evrope,samo srbija to vidi .

  • Milena

    5. april 2016 | 17:47

    Sta fali cuvati koze ili bilo koju drugu stoku??Svaka cast,ako je u detinjstvu to radila i dosla mukotrpnim radom i mukom do uspeha.Svaka cast!Zar je doslo do toga,da se postenog rada covek mora danas stideti?????Danas je normalno pogotovu devojke izjavljuju,kako su morale da se bave prostitucijom da bi izdrzavale porodicu,i za takve uvek ima opravdanja i One su fine i postene.Zalosno je to sta se sve dogodja i kakve naslove citamo svaki dan...

  • Mozak

    5. april 2016 | 17:34

    Šta je ovde čudno, pa kod nas su poslednjih 25 godina skoro svi, čas izuzecima, ministri prvo čuvali koze i ovce, pa se posle i prema narodu ponasaju kao prema ovcama. Mnogo ova Evropa zaostaje za nama i dive se nekim stvarima koje su kod nas normalne. Mi smo 25 godina ispred Evrope i trba EU da se priključi Srbiji, a ne mi njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA