ZBOG SKANDALA SA PANAMSKIM DOKUMENTIMA: Premijer Islanda podneo ostavku! (FOTO)

Prema navodima, i sam ministar uključen je u pranje novca preko ofšor kompanija, a reč je o čak, milionima dolara sačuvanih na taj način

  • 10

Premijer Islanda Sigmundur Gunlagson podneo je neopozivu ostavku zbog afere koju je izazvala pojava tanjih "panamskih dokumenata", piše Independent.

Prema navodima, i sam ministar uključen je u pranje novca preko ofšor kompanija, a reč je o čak, milionima dolara sačuvanih na taj način.

AFERA "PANAMSKI PAPIRI": FILIP CEPTER među 18 srpskih tajkuna optuženih da su prali novac i utajili porez!

U ponedeljak tokom dana, hiljade Islanđana okupilo se ispred parlamenta kako bi naterali premijera Sigmundura Gunlagsona da podnese ostavku.

Prema podacima koji su procurili, Gunlagson (41) i njegova supruga Ana Sigurlaug Palsotir kupili su ofšor-kompaniju "Vintris Ink." na Devičanskim ostrvima u decembru 2007. godine.

Krajem 2009. godine Gunlagson je prodao svoj udeo od 50 odsto supruzi za simboličnu sumu od jednog dolara, prenosi AFP. Zamera mu se što kada je izabran u parlament u aprilu 2009. godine, kao član Progresivne stranke desnog centra, nije prijavio udeo u vlasništvu holdinga.

I ALMODOVAR DEO AFERE? Ime legendarnog režisera pojavilo se u Panamskim dokumentima!

Skandal sa "Panamskim papirima" izazvao je brojne demantije svetskih lidera i poznatih ličnosti, koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

"Panamski papiri" pokazuju da je više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovalo skoro 15.600 ofšor-kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od devedesetih, navodi na svom sajtu ICIJ, koji obuhvata 100 dnevnih listova.

Foto: A. Nalbantjan, Twitter Foto: A. Nalbantjan, Twitter

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darvuci

    5. april 2016 | 18:28

    Tako se to radi.... Bravo za islanđane.... Kod nas je tako nešto mision imposibile.....

  • DOBRO OBAVEŠTEN

    5. april 2016 | 18:32

    Šta je to čudno u pravnoj državi???Kod nas tako nešto ne može da se desi i onda je ljudima to čudno...

  • Nes

    5. april 2016 | 18:04

    Ovi nasi mandraci ...sitnis a ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA