Tadić: Nikolić je neodgovoran političar!

Izmišljanje čitave ove afere sa izbornim listićima imalo je za cilj da dezavuiše izborni proces i pruži alibi Nikoliću za neuspeh na izborima, a za posledicu ima još jedno urušavanje teško stečenog ugleda naše zemlje, kaže predsednički kandidat DS-a

  • 1

Od građana smo u prvom krugu dobili važnu poruku da moramo promeniti ono što nije bilo dobro i da se mora što pre formirati vlada koja će funkcionisati kao efikasan tim i koja će se uhvatiti ukoštac s problemima, rekao je u nekoliko intervjua danas Boris Tadić, predsednik Demokratske stranke i njen kandidat za predsednika Srbije.

 Kakve rezultate očekujete 20. maja?

- Očekujem da će građani, uprkos kampanji straha kojom moj suparnik pokušava negativno da utiče na izlaznost, u velikom broju izaći da pokažu svoju demokratsku, slobodnu volju tako što će odlučiti kojim putem Srbija treba da nastavi posle 20. maja. To je veoma važan dan, jer se odlučuje o budućnosti i o tome hoće li ona biti sigurna i mirna, ili ćemo ući u period nestabilnosti i krize. Ja sam uveren da će građani izlaskom na izbore i svojim glasom jasno reći da žele stabilan razvoj, u kom će Srbija iskoristiti svoju veliku evropsku šansu.

 Šta ćete prvo uraditi ako pobedite, da li će biti vremena za slavlje?

- Ako mi građani ukažu poverenje, odmah ćemo početi s formiranjem svih državnih institucija. To smo obećali, da ne gubimo čitavu ovu godinu na izbore, već da sve obavimo u jednom kraćem periodu kako bismo prionuli na posao. Veliki posao nas čeka, ali uveren sam da možemo da ga uradimo zajedno.

 Koji će biti najvažniji ciljevi u narednom periodu u vezi sa spoljnom politikom i na ekonomskom planu?

- Nastavak procesa evropskih integracija i dobijanje datuma pregovora do kraja godine. To je svakako primarni cilj, koji je sada pred nama, ali nećemo ga ostvariti ako ne pobedimo 20. maja. Srbija u narednih pet godina mora da uradi sve što je moguće kako bi postala ravnopravna članica EU. Već ta činjenica bitno će popraviti standard građana, učvrstiće institucije, učiniće svakodnevni život lakšim i sigurnijim. Na ekonomskom planu ohrabrivaću vladu da radi na makroekonomskoj stabilnosti i na revitalizaciji privrede, na rešavanju problema građana jer su pitanja životnog standarda ona koja građane najviše bole.

  Na koji način nameravate da realizujete sve zacrtane ekonomske planove, s obzirom na to da kriza ne jenjava?

- Srbija nije izolovano ostrvo, to je svima jasno. Nemoguće je da kriza utiče na čitav svet i na zemlje daleko bogatije od nas, a da Srbiju mimoiđe. Međutim, i u takvim uslovima mi smo uspeli da držimo glavu iznad vode, uspeli smo da sačuvamo potencijale kako bismo u trenutku kada svetska kriza počne da jenjava bili spremni da nastavimo tamo gde smo stali kada je počela.

 Odmah posle izbora čeka nas formiranja vlade. Ko je sledeći premijer?

- Rešili smo da o personalnim rešenjima razgovaramo posle 20. maja. Sada smo još uvek u izbornom procesu, u nedelju treba da izađemo i odlučimo koji će putem Srbija nastaviti. Od tog dana sve zavisi.

Koliko ministarstava bi, po vašem mišljenju, vlada trebalo da ima?

- Potrebna nam je efikasna vlada koja funkcioniše kao tim, koja ima cilj i hrabrost da sprovede u delo sve ono što je neophodno. Da obezbedi makroekonomsku stabilnost, uvede mere štednje u administraciju i učini sve što treba uraditi na putu Srbije ka članstvu u EU. Pored toga, najvažniji zadatak vlade biće nastavak borbe za nove investicije.

 Sa SPS ste se brzo dogovorili, očekujete li da pregovori i s trećim partnerom budu tako laki?

- Odmah posle 20. maja brzo i efikasno treba formirati sve državne institucije. Srbija nema vremena za gubljenje. Zato očekujem da i dalje imamo korektnu atmosferu među svim potencijalnim partnerima jer građani očekuju da njihov interes stavimo na prvo mesto.

 Kako nameravate da rešite problem korupcije u srpskom društvu?

- Korupcija je veliki problem našeg društva. Najveći preduslov da država uđe u efikasno iskorenjivanje ove pošasti bio je ostvarenje rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala. Danas nema više kriminalnih bosova koji se šetaju i voze svoja besna kola našim ulicama. Većina ih je iza rešetaka, samo su pojedinci još u bekstvu. Ali nadležni i za njima neprekidno tragaju. Oduzeto je više od 300 miliona evra kriminalom stečene imovine i ona je data na korišćenje deci, invalidima i onima kojima je najpotrebnija. To je veliki uspeh.

Kad će oni koji su učestvovali u sumnjivim privatizacijama biti procesuirani?

- Sve sumnjive privatizacije treba da ispitaju nadležni organi. Na spisku koji pominjete najveći broj privatizacija urađen je u vreme mandata vlade Vojislava Koštunice. Očekujem da javnost uskoro dobije uvid u sve što je istraga otkrila, kao i da oni koji su se ogrešili o zakon budu adekvatno kažnjeni.

Ako se ispostavi da su u njoj učestvovali i kadrovi DS, šta onda?

- Što se mene tiče, svako ko je učestvovao u spornim privatizacijama i ogrešio se o zakon treba da odgovara. Nadležni sudski organi ne treba da vode računa o eventualnom članstvu osumnjičenih u bilo kojoj političkoj organizaciji, jer pred zakonom svi moraju biti jednaki.

Kada ste se poslednji put čuli s Tomislavom Nikolićem?

- Bilo je to prilično davno. Mislim da je poslednji razgovor bio u vreme njegovog štrajka glađu i žeđu, kada sam apelovao na njega da to ne čini.

Koja je bila vaša prva reakcija kada ste videli Tomislava Nikolića s džakom sa izbornim listićima?

- Na ovo pitanje morao bih da odgovorim kao psiholog, a to ne želim. Reći ću da sam zadovoljan što su nadležni državni organi obavili istragu i utvrdili da nikakve izborne krađe o kojoj govori Tomislav Nikolić nije bilo. Izmišljanje čitave ove afere imalo je za cilj da dezavuiše izborni proces i pruži alibi Nikoliću za neuspeh na izborima, a za posledicu ima još jedno urušavanje teško stečenog ugleda naše zemlje. To je još jedan dokaz neodgovornosti Nikolića i pokušaj da se destabilizuju institucije i sistem. Svako ovakvo urušavanje ugleda Srbije ima direktnu štetnu posledicu jer potencijalnim investitorima šalje lošu poruku i odvraća ih od Srbije. To je veoma loše i na tu opasnost upozoravam sve vreme. Pretnje nasiljem, sukobima i silom, a to Nikolić neprekidno radi, potpuno su neprihvatljive, pogotovo kada dolaze od kandidata za predsednika.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic, Politika, Kurir / Foto: Facebook.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda Cvetković

    16. maj 2012 | 12:27

    I više nego neogovoran. Ne zbog toga što se postavlja pitanje da li bi dolazili strani investitori - koji dolaze i u diktatorske zemlje - već zbog prirode vlasti koja je osvojena pretnjama, lažima i nasiljem. Takva država ne bi imala nikakvih sloboda, kriminal i pljačka bi tek tada procvetali i Srbija ne bi imala nikakve perspektive ni prema Evropskoj uniji ili prema nekoj drugoj alternativi. Ali, Nikolić i Vučić su i neozbiljni ljudi. Jednog dana Toma poruči svojima da oslušnu narod a drugog dana pita za savet svog sina Aleksandra Vučića da li da izađe na izbore. To je materijal za "Očišanog ježa".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA