MOGUĆ TERORISTIČKI NAPAD U BIH: Moglo bi da bude kao u Parizu i Briselu

Prema podacima UN, iz BiH je 217 osoba otišlo da se bori na strani Islamske države

  • 4

Jedan od vodećih stručnjaka u borbi protiv terorizma na području Balkana Vlado Azinović je istakao da nije isključena mogućnost da se BiH dogodi teroristički napad razmera napada u Briselu ili Parizu. On je dodao da se bezbednosne službe BiH uprkos fragmentaciji uspešno bore u sprečavanju ovih izazova.

BOSANAC SUSPENDOVAN S POSLA U BEČU zbog islamističkog pozdrava na Fejsbuku

- Bilo bi jako neodgovorno da se ponašamo kao da se to ovde ne može dogoditi. Potrebna je jedna doza opreza kada je u pitanju ponašanje agencija, ali i nas građana prema tome. Ona naravno postoji i mislim da agencije koje se brinu o ovakvim sigurnosnim izazovima to rade na vrlo kompetentan i odgovoran način. S druge strane ne treba izazivati paniku niti strah - rekao je Azinović na konferenciji koju je u Konjicu organizovala misija OESS-a u BiH, upitan o mogućnosti izvođenja velikih terorističkih napada u BiH.

Pri tome je pojasnio da i mnogo organizovanije države nisu u stanju da se suprotstave novim sigurnosnim iskušenjima budući da su počinitelji terorističkih dela osobe koje nikada nisu bile zabeležene u policijskim dosijeima.

- To naravno nije slučaj samo u BiH. To je fenomen s kojim se bore i ne uspevaju izaći na kraj čak niti puno kompetentije, bolje opremljene i hijerarhijski bolje postavljene države. To postaje globalni fenomen - ocenio je Azinović.

Foto: Profimedia/MirrorPix Foto: Profimedia/MirrorPix

Naveo je i da su UN od ranije imale podatak po kom je iz BiH 217 osoba otišlo da se bori na strani Islamske države.

Profesor s Visoke škole CEPS-a i donedavni pomoćnik ministra za bezbednost zadužen za terorizam Vjekoslav Vuković upozorio je kako veliki problem predstavljaju borci povratnici s ratišta, posebno iz Sirije i Iraka čije je kažnjavanje tek s jednom godinom zatvora ocenio lošom porukom u borbi protiv terorizma.

U više slučajeva sklopljene su nagodbe da se ratnicima, povratnicima iz Sirije i Iraka, izrekne kazna zatvora od jedne godine zatvora.

Vuković je istakao kako je BiH prva donela izmene kaznenog zakona o služenju u paravojnim formacijama.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Teolog Muhamed Jusić istakao je da BiH prema teorijskom određenju ekstremista nije u prvoj grupi zemalja za izvođenje terorističkih napada ističući da je pogodna za regutovanje sledbenika.

Voditelj misije OESS-a u BiH Džonatan Mur ocenio je važnu ulogu medija posebno zbog toga što su i sami bili žrtvama terorističkih napada. Naveo je da je važno da mediji pravilno prezentuju opasnosti od terorizma, ali i izbegavaju senzacionalizam.

- Važno je da novinari shvate kakav uticaj i kakvu odgovornost imaju u ovom kontekstu. Moraju da urade sve kako bi smanjili doprinos terorističkoj propagandi tako što će smanjiti broj senzacionalističkih informacija - pojasnio je Mur.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA