NAJPOZNATIJI SRPSKI BROKER VAS SAVETUJE: Evo šta je bitno za trgovinu na berzi!

- Kada su u pitanju portfeljne investicije u Srbiji, onda je stabilnost dinara prilično važna iz prostog razloga jer svako slabljenje dinara smanjuje realni prinos koji investitori ostvaruju - tvrdi Gujaničić

  • 0

Konstantna borba Narodne banke Srbije da održi stabilan kurs dinara, obaranje referentne kamatne stope i razne druge mere i te kako utiču na one koji trguju na Beogradskoj berzi. Naime, NBS je od početka godine do danas na međubankarskom deviznom tržištu prodala 565 miliona evra, a kupila 10 miliona kako bi održavala vrednost dinara od koga, kako kažu ekonomski stručnjaci, zavisi i zarada i poverenje investitora.

UPOZORENJE ZA CEO SVET: Očekuje nas ogromna kriza, bankari pozivaju na oprez

- Kada su u pitanju portfeljne investicije u Srbiji, onda je stabilnost dinara prilično važna iz prostog razloga jer svako slabljenje dinara smanjuje realni prinos koji investitori ostvaruju. Međutim, slabljenje kursa dinara, naročito poslednjih godina, nije najveća opasnost za investitore u akcije. Mnogo više ih demotiviše slaba ponuda kvalitetnih hartija i niska prava manjinskih akcionara koja se krše na svakom koraku - kaže za "Telegraf" broker Nenad Gujaničić.

Foto: Medija centar Beograd

Sve to su, dodaje Gujaničić, glavni razlozi zašto sve više domaćih građana trguje na svetskim berzama, a pride je jednostavno i dostupno.

KAKO DA ZARADITE STOTINE HILJADA EVRA U SRBIJI? Ugledajte se na strance s Beogradske berze

Međutim, trgovina hartijama od vrednosti svakako nije za one sa "slabijim želucem" i spada u najrizičnije investicije. Gujaničić savetuje da treba pažljivo da odlučite na kojoj ćete berzi da trgujete i da dobro razmislite koje akcije ćete da kupujete.

Foto: belex.rs Foto: belex.rs

Kada neko prvi put želi da investira, on najpre treba da oceni svoju sklonost ka riziku s obzirom na to da su akcije najrizičniji finansijski instrumenti. Ukoliko je spreman za takvu vrstu ulaganja, treba da oceni tržište na kojem želi da radi, njegovu makroekonomsku situaciju i političku stabilnost. Vrlo je važno kako kompanija posluje, odnosno treba da uradi finansijsku i racio analizu - savetuje Gujaničić, koji radi u Wise brokeru u Beogradu.

DIREKTORKA BERZE: Telekom i EPS treba da su na berzi!

Na kraju, treba uzeti u obzir, kaže i generalni momenat na koji najviše utiču globalni tokovi. Tako je, recimo, najbolji momenat za akcije u poslednjih deset godina bio na vrhu krize u proleće 2009, dok je najlošija bila 2007. godina.

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA