JASNA PLAVŠIĆ: Romi su i dalje najviše izloženi diskriminaciji!

Uvođenje pedagoških asistenata pokazalo je nesumnjivo pozitivan uticaj na obrazovna postignuća romskih učenika, redovnost pohađanja nastave, kao i na unapređenje saradnje sa roditeljima učenika

  • 0

Jasna Plavšić, iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava rekla je za “Telegraf” da su svi svesni činjenice da su Romi i dalje jedna od osetljivih grupa koja je najviše izložena diskriminaciji i zbog toga je Vlada Republike Srbije, u prethodnoj godini, posvećeno radila na punoj primeni antidiskriminacionih propisa, pre svega Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije.

VITOMIR MIHAJLOVIĆ: Položaj Roma bolji zahvaljujući VLADI SRBIJE, ali situacija je i dalje teška!

O tome govore brojni rezultati u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, dok je pitanje ličnih dokumenata uređeno ne samo kroz zakone, već je omogućeno da praktično preko 22. 000 ljudi dobije lična dokumenta i ostvari pristup osnovnim pravima. Uvođenje pedagoških asistenata pokazalo je nesumnjivo pozitivan uticaj na obrazovna postignuća romskih učenika, redovnost pohađanja nastave, kao i na unapređenje saradnje sa roditeljima učenika – rekla je Plavšić, i dodala da je merama afirmativne akcije po posebnom programu upisano u školskoj 2014/2015. godini 402, a u školskoj 2015/2016. u srednje škole upisano 422 učenika romske nacionalnosti, a na visoke 96 učenika - rekla je Plavšić.

STOP DISKRIMINACIJI I NASILJU NAD ROMKINJAMA: Održana konferencija podrške romskim ženama! (FOTO) (VIDEO)

Prema njenim rečima, zdravstvene medijatorke stanovnicima neformalnih naselja obezbeđuju pristup zdravstvenoj zaštiti, a smrtnost dece smanjena je za 50 procenata. Mapirano je 583 romskih naselja, tako da se prvi put zna u kom okviru se može delovati i postavljati prioritete.

- Želim da istaknem i da je svest građana o borbi protiv diskriminacije podignuta na viši nivo u odnosu na prethodne godine. Brojne aktivnosti Vlade, civilnog društva, nezavisnih tela i medija, doprineli su podizanju svesti građana ali i boljoj primeni antidiskriminacionog zakonodavstva - rekla je Plavšić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA