SEĆANJE NA ŽRTVE USTAŠKOG POGROMA: Obeležavanje 75 godina od početka Drugog svetskog rata

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da je na današnji dan pre 75 godina stvorena "monstrum država", dok je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik stradanje Srba u NDH nazvao genocidom

  • 45

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas centralnoj ceremoniji obeležavanja i sećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH, koja je stvorena 10. aprila 1941. godine.

PRE TAČNO 75 GODINA BEOGRAD JE PRETVOREN U PEPEO: Nacisti ubili 2.274 ljudi, a onda osnovana NDH! (VIDEO)

On je nakon intoniranja srpske himne u Jugoslovenskoj kinoteci istakao da je pre tačno 75 godina stvorena monstrum država.

- To je država zločina, država koja je prevazišla sve nacističke snove o istrebljenju nižih naroda i rasa, pre 75 godina rođena je Nezavisna država Hrvatska. Ipak, danas svima, pa i onima koji su žrtve, jasno poručujem: nemojte da sanjate osvetu. Sanjajte život. Život jeste i mora da bude naš odgovor. Zemlja u kojoj živimo, i koja nam je svima majka, mora da bude naš odgovor - rekao je premijer i naglasio da Srbija neće i ne sme da zaboravi, ali da sa Hrvatskom želi mir i dobre odnose.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otišao je korak dalje, te je izjavio da je od izuzetne važnosti da se smogne snaga i pronađu finansijska sredstva, kako bi se stradanje Srba u NDH tokom Drugog svetskog rata proglasilo genocidom.

- Hrvati su u Jasenovcu formirali dečje logore i Srbi su zaneseni Jugoslovenskom idejom, najviše stradali - zaključio je on.

Inače, u Kinoteci će u okviru ciklusa "Vreme zločina" biti prikazana ostvarenja koja govore o zločinima počinjenim nad nedužnim stanovništvom nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

U ovoj instituciji kulture biće prikazani dokumentarni filmovi o logoru Jasenovac - "Jasenovac" Bogdana Žižića (1966), "Gospa - kraljica Hrvata" Krsta Škanate (1992) i "Krv i pepeo Jasenovca" Lordana Zafranovića (1983).

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je da je ovo način da se kroz filmski program prisetimo nekih od najtamnijih stranica istorije našeg naroda i njegovog stradanja.

- To je dan kada je pre 75 godina osnovana Nezavisna Država Hrvatska, a jedan od simbola stradanja unutar te tvorene jeste zloglasni logor Jasenovac - rekao je on i dodao da je primetno kako za  sedam decenija, koliko je prošlo od oslobođenja zloglasnog logora, snimljeno tek nekoliko filmova na tu temu.

Najobuhvatniji je, prema Pantelićevim rečima, Zafranovićev film "Krv i pepeo Jasenovca", koji će biti prikazan u nedelju, a na programu "Vreme zločina", koji se održava do 12. aprila, biće i film snimljen neposredno nakon oslobođenja Jasenovca 1945. godine - "Jasenovac" Koste Hlavata i Gustava Gavrina.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Zanimljivo je da film koji se takođe zove Jasenovac i sa kojim praktično u nedelju otvaramo filmsko prisećanje na najmračnije stranice naše istorije, ostvarenje Bogdana Žižića, podrazumeva neke od zapisa koje su iza sebe ostavili Hlavatu i Gavrin - primetio je Pantelić.

Da se podsetimo, na današnji dan je pod zaštitom nacističkih okupatora aprila 1941. godine u Zagrebu proglašena Nezavisna Država Hrvatska, pod vodstvom Ante Pavelića, koji je predvodio teroristički hrvatski ustaški pokret.

Formiranje NDH je podržao i lider Hrvatske seljačke stranke Vlatko Maček.

U NDH je ubrzo započeo masovni teror nad Srbima i Jevrejima. Do jeseni 1941. u Srbiju je proterano oko 200.000 Srba.

Foto: JUSP Jasenovac Foto: JUSP Jasenovac

Srbe koji su ostali u NDH rimokatolička crkva u Hrvatskoj prisilno je pokrštavala, a najdrastičniji oblik terora bili su masovni pokolji.

Samo u Jasenovcu usmrćeno je prema procenama 700.000 ljudi, ogromnom većinom Srba.

Ta najveća "fabrika smrti" u Drugom svetskom ratu na Jugoistoku Evrope radila je punom parom od leta 1941. do kraja aprila 1945, kada su posle neuspešne pobune preostalih logoraša u Jasenovac ušli pripadnici NOVJ.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. april 2016 | 10:41

    POSLE 75 GODINA OD ZLOCINA NAD SRBIMA -700 HILJADA POKLANIH U JASENOVCU -MI ZIVIMO U DEMOKRATIJI !!! DEMOKRATSKI EU I VATIKAN PROGLASAVA STEPINCA ZA SVETCA A HRVATSKOM POD SAHOVNICOM ODJEKUJE,ZA DOM SPREMNI,!!! EVROPA JE OTISLA U DESNO I NEONACIZAM JE JAK KAO PRED DRUGI SVETSKI RAT-SAMO FALI JOS FURER!!!

  • Moki

    10. april 2016 | 12:18

    Bas danas citam u Novostima zapis komisije iz 1964 na kome su radili tadasnji eminentni strucnjaci.Akademik Zivanovic..neki slovenac i hrvat..Dosli do cifre od 700.00 hiljada Srba...23000 jevreja i 80000 Roma..Tito naredio da se prwkine istrazivanje i zabrani objavljivanje nalaza..Jedino je u hrvatskoj postojao logor za decu...ej za decu..I sta vise treba da bi MI shvatili da nema sa njima pomirenja..Zivota..Svako za sebe i cao bre...Daleko im njihova lepa i nek se nosw u tri lepe...

  • Marijana Hadzi Bakov

    10. april 2016 | 12:08

    U petak sam na poslu svojim kolegama,iz nekoliko evropskih zemalja pustila film o logorima za decu.Nisu mogli da veruju da tako nesto moglo da se desi u Evropi.Jednoj koleginici je cak i pozilo.Zamolila sam ih da sire dalje da mladi ljudi konacno znaju ko su konjusari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA