Ovo selo u Srbiji ima JEDINU LETEĆU BANDERU NA SVETU, i evo šta sa njom rade! (VIDEO)

- Ako ja meljem kukuruz, drugi ne mogu da uključe muzilice, pa naš život zavisi od toga koje električne uređaje uključuju komšije - pričaju meštani sela Oplanić

  • 9

Ako jedan domaćin melje kukuruz, drugi ne može da uključi muzilice i pomuze krave. Ako trećem rade muzilice, četvrti ne može da gleda TV. Ako dune vetar, žice na banderi se zamrse, pa komšija najbliži stubu mora motkom da ih razmrsi. Trči do najčuvenije šumadijske bandere, takozvane lebdeće bandere, i rešava problem. Tako žive u selu Oplanić, opština Knić, usred Šumadije. To traje godinama!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U selu Oplanić, grupa seljaka živi kao šezdesetih godina prošlog veka, jer je struja u ovom kraju rađena baš u to vreme i za to vreme, za par sijalica i radio. Kako su seljaci pazarili TV, računar, krupač za kukuruz, muzilice, zamrzivač i električni šporet, stanje se iskomplikovalo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sreća u nesreći je da postoje mobilni telefoni, pa seljaci mogu da se dogovore ko kada sme šta da uključi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ako ja meljem uveče kukuruz, dugi ne mogu da uključe muzilice i pomuzu krave, naša struja to ne može da izdrži. Onda domaćin koji bi da muze pozove jednog komšiju i pita ga šta je uključio od uređaja, pa ako nije on "krivac" zove drugoga, pa trećeg. Kada pronađe ko "vuče" struju zamoli ga da obustavi posao ako nije hitno, jer muža krava ne može da čeka za sutra. Onda "krivac" prekida svoj posao, pa kada dobije zeleno svetlo, nastavlja - objašnjava Dragan Mitrović kako se živi u Oplaniću.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zoran Pajović iz istog sela kaže da je linija rađena 1962. godine, u vreme kada je domaćin koristio struju za par sijalica i radio, i nikada kasnije nije menjana.

- Napon nam je često od 150 do 170 volti, pa naši aparati silnu struju troše, jer moraju jače da zapinju. Do sada mi je zbog loše struje računar dva puta izgoreo, a po jednom zamrzivač, TV i frižider - jada se Pajović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Rade Manojlović kaže da mu se do sada samo hidrofor pet puta pokvario, ali i TV prijemnik i neki sitni uređaji.

- Imam devet krava, sedam muzem. Imam trofaznu struju. Kad nema jedne faze, sve je džabe, nema muže. Moj život zavisi od toga koje električne uređaje u kom trenutku uključuju komšije, nekada od toga zavisi i hoću li popiti kafu - kaže Manojlović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tu problemima seljaka ipak nije kraj. I tako slaba struja može da nestane, čim dune jači vetar. On na banderama, postavljenim šezdesetih godina prošlog veka zamrsi žice, počne da "puca", svuda lete varnice, a desetak domaćinstava strepi da ne izgubi i takvu struju. Tada svi zovu Dragana Mitrovića, prvog komšiju možda najneverovatnije bandere u Šumadiji - lebdeće bandere!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- U pitanju je stub koji je već deceniju truo, satrulio u zemlji. Tu banderu možete rukama izvući napolje, pa vratiti nazad u rupu. Dakle, ja kada duva vetar ponesem od kuće neku motku, pa trčim do bandere da razmrsim žice. Tada se stanje smiri, pa imamo kakvu takvu struju. Radim to već 10 godina, valjda me struja mučenog upoznala, pa me neće, ni kada stojim na mokroj travi - kaže Mitrović.

Struja je domaćine iz desetak kuća u Oplaniću naterala da žive složno, jer drugačije ne bi ni opstali. U Oplaniću kažu da ne znaju ni sami koliko su se puta nadležnima u EPS-u obraćali za pomoć i koliko su obećanja dobili. Tražili su bolji napon, da "lebdeća bandera" bude zamenjena i da još desetak njih budu ispravljene, jer se kablovi na nekim mestima vuku po travi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Evo kako izgleda "lebdeća bandera", koju "šeta" i održava već 10 godina domaćin iz Oplanića, Dragan Mitrović.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA