Vernici slave SVECA koji je u starosti poželeo da ga snađe NEKA BOLEST!

Sveti Jona je želeo da se razboli pre smrti, i da se kroz svoje muke potpuno očisti, i pripremi za onaj svet

  • 5

Pravoslavni vernici prema crkvenom kalendaru na današnji dan proslavljaju Svetog Jonu mitropolita moskovskog. On je bio rodom iz Galiča iz kazanske oblasti. U svojoj 12. godini otišao je u Simonov manastir u Moskvu.

U vreme mitropolita, Fotija je postao episkop rjazanski, a svetog Jonu su izabrali za naslednika, odnosno sledećeg mitropolita. Tako su ga poslali u Carigrad patrijarhu na potvrđenje i utvrđenje.

Međutim jedan Isidor, koji je bio Bugarin poreklom, stigao je pre Jone u Carigrad i otišao kod patrijarha. On je preduhitrio ovog svetitelja i umesto njega bio postavljen na presto ruskog mitropolita.

Zlomisleni Isidior je dočekao svoje. Posle tri godine otišao je na sabor florentijski u Moskvu. Tamo su ga svi napali kao odstupnika od pravoslavlja i prognali ga. Ne zna se gde je završio svoj život.

Na mitropolitsku stolicu došao je Jona, dobri i mudri. Ovaj svetitelj je bio veliki čudotvorac, prozorljivac i duhovnik.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U starosti je poželeo da ga snađe neka bolest, kako bi se pomučio i u mukama, potpuno očistio pre nego što ode na onaj svet. Po njegovoj molitvi, bog mu je i dopustio ranu na nogu.  Od te rane svetiltelj je umro 1461. godine.

Nad njegovim moštima desila su se mnoga isceljenja. Tako je neki Jovan, koji je bio nem, bio doveden pred ove svete mošti.

Jovan je poljubio ruku svetog Jone, i kako je posle pričao, ta ruka ga je povukla za jezik, i on je osetio jak bol. Kada je oslobodio jezik, okrenuo se ka svojima i počeo da govori, kao da nikada nije ni bio nem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    13. april 2016 | 08:24

    Slava mu.. nema vise onih glupih naslova "ovo nikako ne smete danas.." hvala na tome :)

  • victoria

    13. april 2016 | 10:14

    Pravi hriscanin ne trazi od Boga da se razboli ili muci. Zivot je dar i treba da se cuva. Sveto Pismo osudjuje samomucenje jer je bilo takvih u vreme apostola i oni su bili jeres. Nazalost, jeres je i preovladala hriscanskim svetom zajedno sa idolopoklonstvom i odricanjem ciste Hristove nauke.

  • predator na grani

    13. april 2016 | 18:38

    Budaletina onaj svet ne postoji kad umres pojedu te crvi i bube onaj svet to najveca glupost koju su ljudi izmislili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA