PRETRES U MOSAK FONSEKI: Trajao 27 sati, zaplenjeni fajlovi, još niko nije uhapšen (FOTO) (VIDEO)

Dok su pripadnici tužilaštva vršili pretres u kancelarijama "Mosak Fonseke" tražeći dokumente, tu zgradu je obezbeđivala policija

  • 0

Vlasti Paname su zaplenile na desetine digitalnih fajlova tokom pretresa kancelarija kompanije "Mosak Fonseka", advokatske firme koja se našla u žiži afere "Panama papira", saopštili su danas zvaničnici.

I TAJNI AGENTI CIA SU PRALI PARE: Bili su klijenti "Mosak Fonseka"!

Pretres je trajao 27 sati, a zvaničnici su saopštili da niko nije uhapšen.

Vlada je navela da je tražila dokaze o eventualnim nelegalnim aktivnostima firme, prenela je agencija Rojters. Vlasti su uspele da uđu u "100 virtualnih servera" sa podacima kompanije koji se trenutno analiziraju. Pretres je izvršen po nalogu panamskog tužilaštva za organizovani kriminal.

Firma "Mosak Fonseka" se našla u centru svetske pažnje nakon što su procureli dokumenti koji su pokazali da je ta advokatska kompanija otvorila ofšor račune za svoje bogate klijente iz čitavog sveta.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Nedugo nakon što su svetski mediji pre nedelju dana počeli da izveštavaju o tom skandalu, Vlada Paname je saopštila da će pokrenuti istragu.

Dok su pripadnici tužilaštva vršili pretres u kancelarijama "Mosak Fonseke" tražeći dokumente, tu zgradu je obezbeđivala policija.

Državni tužilac je u saopštenju naveo da je cij pretresa "dolaženje u posed dokumenata povezanih sa informacijama objavljenim u medijima, koji ukazuju da se firma bavila ilegalnim aktivnostima".

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

"Mosak Fonseka" negira da je uradila bilo šta nezakonito, već da je samo otvorila ofšor račune i anonimne šel kompanije za svoje klijente i da nije imala uvida u to na koji način se koriste ti računi.

Nemački list "Zidojče cajtung" dobio je ogroman broj dokumenata "Mosak Fonseka" od anonimnog izvora i podelio ih sa više od 100 medijskih grupa preko Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ).

"Panamski papiri" su pokazali da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, naveo je na sajtu ICIJ.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Među imenima koje pominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Sjaopinga, saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, islandski premijer Gunlaugson i fudbaler Barselone Lionel Mesi.

Skandal sa "Panamskim papirima" izazvao je brojne demantije svetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA