Vernici slave SVECA koji je bio na STRAŠNIM MUKAMA, ali se nije pokolebao u veri

Sveti Nikifor Ispovednik je bio carigradski patrijarh, ali je za vreme zlog cara Lava Jermenina, završio u zatočeništvu

  • 0

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog Nikitu ispovednika rođenog u gradu Kesariji u Vitaliji. Kada mu je umrla majka, otac se zamonašio, a on je ostao sa babom, koja ga je čuvala.

Kada je odrastao i završio školu i izučio nauku, i sam je otišao u Midikijski manastir. Tu ga je iguman Nikifor posle sedam godina truda i podviga, rukopoložio za jeromonaha. A po smrti ovog igumana, bratsvo je želelo da sledeći iguman bude sveti Nikita.

Međutim posle carice Irine, na presto je došao Lav Jermenin V, i ponovo je počeo ikonoborački rat. On je proterao svetog Nikitu u zatočeništvo. Na njegovo mesto je postavio nekog Teodota Kasitera, koji je živeo nepristojnim životom.

Ovaj svetac je bio zatvoren i mučen, ali se nije pokolebao u pravoslavlju. Prevodili su ga iz tamnice u tamnicu, i mučili glađu, žeđu, znojem i porugivanjem. Ali ovaj svetitelj je sve to podneo, i nije želeo da se odrekne svoje vere.

Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Naročito mu je dosađivao i ismevao ga neki Nikola. Njemu se posle toga u snu javi njegov otac sa rečima: "Odstupi od sluga božjeg". Od tada se Nikola pokajao, i čak je i druge koji su mu se rugali, odvraćao od toga.

Posle smrti zlog cara Lava, koji nije slavno završio, na presto cara dolazi Mihail Valvos. On je oslobodio sve pravoslavne stradalnike.

Sveti Nikita se nakon toga povukao u jedno usamljeno mesto blizu Carigrada. Tu je u posti i molitvi, zahvaljivao Bogu, što je ostatak života proveo u miru.

Kada je skončao, njegove mošti su prenete do grobnice, blizu njegovog duhovnog oca Nikifora. Prilikom tog sprovoda, mnogi bolesnici su dotakli njegovo telo, pa su se izlečili od mnogih bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA