NVO traže otkazivanje promocije Krajišnikove knjige u Domu omladine

Skandalozno je što se ratnom zločincu ustupa prostor u državnoj instituciji, te da je takav događaj direktan čin "normalizovanja" zločina i uvreda za sve žrtve zločinačke politike, čiji je Krajišnik bio deo

  • 18

Nekoliko nevladinih organizacija zatražilo je danas od nadležnih iz Doma omladine i grada Beograda, kao osnivača te institucije, da odustanu od organizacije promocije knjige i gostovanja Momičila Krajišnika, osuđenog za ratne zločine u BiH u Haškom tribunlu.

HOĆEMO OTVORENE GRANICE, NEĆEMO TVRĐAVU EVROPU: Protest povodom Svetskog dana borbe protiv rasizma (FOTO)

U zajedničkom saopštenju šest nevladinih organizacija navelo je da su "sa zaprepašćenjem i ogorčenošću" primile informaciju da je za danas u Domu omladine Beograda zakazana promocija knjige "Kako se rađala Republika Srpska - zapisi iz haškog zatvora", na kojoj bi trebalo da govori njen autor Momčilo Krajišnik, nekadašnji predsednik Skupštine Republike Srpske.

- Činjenica da se osuđenom ratnom zločincu ustupa prostor u državnoj instituciji je skandalozna - piše u saopštenju Žena u crnom, Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava, Helsinškog odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava i Saveza antifašista Srbije.

Foto: Panoramio Foto: Panoramio

Prema njima, dodatno je skandalozno to da je Dom omladine Beograda, koji je, kako se to navodi na njegovom sajtu, "ustanova kulture i obrazovanja grada Beograda koja već 50 godina, još od 1964. godine, kreira i organizuje programe za mlade i u saradnji s mladima".

- Smatramo organizaciju ovakvog događaja direktnim činom "normalizovanja" zločina i besramnom uvredom za sve žrtve zločinačke politike, čiji je Momčilo Krajišnik bio deo - navele su NVO u saopštenju i zatražile od nadležnih da odustanu od događaja i time spreče sramotu koja bi bila naneta Domu omladine, Beogradu i svim njegovim građanima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. april 2016 | 18:57

    HAJDE OKUPITESE ISPRED AMERICKE AMBASADE I STANITE U ODBRANU SRPSKIH SVETINJA NA KOSOVU KOJA SE RUSE I SKRNAVE SVAKOG DANA!!!GDE JE OSUDA ??GDE JE PROTEST DEMOKRATE NVO!????!!!!!!???

  • one man

    15. april 2016 | 16:21

    Badno americka idite kod tih sto vas placaju pa njima branite !!!I da vratite Srbiji vasa drzavljastva i zdravstvene knjizice

  • Zoki

    15. april 2016 | 16:32

    Samo u zemlji Srbiji NVO rade protiv svog naroda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA