RIK UPOZORAVA GRAĐANE: Sami odlučujete da li ćete i za koga glasati

Nepostojeća organizacija "Centar za monitoring i istraživanje Republike Srbije", uznemirila je veći broj građana time što im je slala pismena obaveštenja da će prekršajno odgovarati ako ne izađu na izbore

  • 9

Nepostojeća organizacija, koja se potpisuje kao "Centar za monitorng i istraživanje Republike Srbije" i pri tome neovlašćeno koristi grb Republike Srbije, uznemirila je veći broj građana time što im je slala pismena obaveštenja da će prekršajno odgovarati ako 24. aprila 2016. godine ne izađu na izbore.

Republička izborna komisija najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje i ukazuje da Ustav Republike Srbije predviđa da su izbori slobodni.

To znači da svaki birač sam odlučuje da li će izaći na glasanje, a ako izađe na glasanje, birač je vlastan da sam izabere da li će glasati za neku izbornu listu ili će napraviti nevažeći glasački listić.

KAMPANJA TRAJE JOŠ SEDAM DANA: U ponoć, 21. aprila počinje PREDIZBORNA TIŠINA!

Niko ne može primoravati građane da izađu na izbore niti ih može pozivati na odgovornost zbog toga što nisu izašli na izbore.

S tim u vezi, Republička izborna komisija ukazuje da član 106. Zakona o izboru narodnih poslanika predviđa krivičnu odgovornost za svakog ko posle obavljenih izbora pozove birača da kaže kako je glasao ili zašto nije glasao. Takođe član 155. Krivičnog zakonika zabranjuje da se birači primoravaju da izlaze na glasanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA