TELEGRAF ISTRAŽUJE: Šta čeka srpske turiste koji letuju u Grčkoj?

Dok EU upozorava da se Grčka sprema da napusti evrozonu, a Grci ubrzano povlače novac iz banaka u strahu od bankrota, domaće agencije uveravaju tuiriste da su njihovi aranžmani bezbedni

  • 1

Grčka, omiljena srpska turistička destinacija, nalazi se u VELIKOM PROBLEMU!

Nagomilani dugovi, štrajkovi i neuspeli izbori naterali su EU da uveliko radi na kriznom scenariju za slučaj da Grčka napusti evrozonu. Nesigurnost u zemlji iz dana u dan sve više raste, pa su štediše u Grčkoj podigle sve pare sa računa plašeći se povratka na drahmunkao monetu.

Nije svejedno planirati odmor u zemlji iz koje stiže toliko loših vesti, pa je razumljiv strah srpskih turista koji će ovog leta na odmor u Grčku. Mnogi od njih se pitaju šta će se s njihovim letovanjem desiti ukoliko Grčka bankrotira, a Telegraf je pokušao da za vas istraži sve moguće scenarije.

Da li i kako se vratiti iz Grčke ukoliko bude štrajka avio-prevoznika? Kakva opasnost vreba u ugovorenim aranžmanima turističkih agencija? Kako se zaštititi od neželjenih situacija u slučaju promene valute, prelaska sa evra na drahmu?

Na sva ova pitanja koja more naše turiste u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (YUTA), kao i najvećim agencijama, imaju samo umirujuće reči. Oni tvrde da najava krize u Grčkoj nije uplašila turiste iz Srbije, koji i pored toga uplaćuju aranžmane za letovanje u toj zemlji.

- Nikakvi štrajkovi i nemiri neće negativno uticati na naše turiste - saglasni su u YUTA i turističkoj agenciji "Kontiki".

Predsednik YUTA Rade Stanković kaže za Telegraf da se aranžmani za letovanje u Grčkoj normalno prodaju.

- Problema i raznih mešetara koji se javljaju bilo je i prošle godine, a biće ih i ove. I pored toga, naši ljudi se odlučuju za letovanje u Grčkoj i zasad je broj uplaćenih aranžmana za tu destinaciju jednak broju iz istog perioda prethodne godine, jer naši turisti nisu razmaženi - kaže Stanković.

On ne očekuje da će Srbija, poput Nemačke, preporučiti svojim građanima da ne putuju u Grčku i poziva građane da uplate aranžmane za letovanje u toj zemlji. Stanković tvrdi da eventualan bankrot Grčke i izlazak iz evrozone neće uticati na turiste koji će putovati u Grčku, kao ni na one koji će se u tom momentu zateći na nekom od letovališta u toj zemlji.

- Štrajkovi, protesti i nemiri će uglavnom biti u Atini, Solunu i drugim većim gradovima, a turiste u svojim letovalištima te stvari neće doticati, tako da neće biti problema - uverava Stanković.

Milica Đorđević iz turističke agencije "Kontiki" kaže za naš portal da kriza u Grčkoj neće uticati na aranžmane i cene za letovanja.

- Srpski turisti uplaćuju aranžmane, interesovanje je veliko, a prvi putnici put Grčke kreću ovih dana. Ne postoji ni najmanji strah da će se eventualna kriza u Grčkoj, bankrot i izlazak iz evrozone odraziti na aranžmane i praviti probleme našim turistima - poručuje Đorđevićeva.

Ona objašnjava da sve turističke agencije imaju organizovane čarter letove, pa ni eventualni štrajkovi avio ili drugih prevoznika neće negativno uticati na odmor srpskih turista u Grčkoj.

Savetnik za štampu Grčke ambasade Petros Caruhis kaže da srpski turisti znaju zašto tradicionalno biraju Grčku kao svoju najomiljeniju destinaciju za letovanja i da se, uprkos brojnim spekulacijama o bankrotu i izlasku iz evrozone, ne očekuju neki veći problemi u tom sektoru.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA