U BRAZILU KRIZA KAKVA SE NE PAMTI: Narod slavi zbog opoziva predsednice, Rusef NEĆE DA ODE bez borbe (FOTO) (VIDEO)

Rusef je pretrpela je težak poraz u ključnom glasanju u donjem domu parlamenta o započinjanju procedure njenog opoziva, pa je gotovo sigurno da će morati da napusti funkciju tek nekoliko meseci uoči Olimpijskih igara čiji je Brazil domaćin u avgustu

  • 1

Brazilska predsednica Dilma Rusef izjavila je da je užasnuta što je donji dom parlamenta glasao za započinjanje procedure njenog opoziva, poručivši da neće odustati i da će se boriti do kraja.

BRAZILCI NA NOGAMA: Traže ostavku predsednice, protesti u čak 100 gradova zbog korupcije (FOTO) (VIDEO)

- Imam snage, duha i hrabrosti. Neću biti poražena, parlisana. Nastaviću da se borim i boriću se kao što sam činila celog života - kazala je Rusef u prvom, prilično emotivnom televizijskom obraćanju javnosti posle glasanja u parlamentu, preneo je AFP.

Rusef je navela da poslanici donjeg doma parlamenta nisu izneli nijedan dokaza da je ona počinila neko krivično delo i proces opoziva nazvala državnim udarom.

- Glasanje je bilo nasilje u Brazilu protiv istine, demokratije i demokratske vladavine prava - naglasila je Rusef.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ona je optužila potpredsednika Mišela Temera da protiv nje kuje zaveru, preneo je Rojters.

Rusef je pretrpela je težak poraz u ključnom glasanju u donjem domu parlamenta o započinjanju procedure njenog opoziva, pa je gotovo sigurno da će morati da napusti funkciju tek nekoliko meseci uoči Olimpijskih igara čiji je Brazil domaćin u avgustu, ocenjuju agencije.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Nakon što je opozicija lako premašila dvotrećinsku većinu glasova potrebnih za usvajanje predloga opoziva Rusefove, koji će se u maju naći na glasanju u Senatu, u Sao Paolu i Rio de Žaneiru su u znak slavlja priređeni vatrometi, preneo je Rojters.

Nakon trodnevne maratonske debate, kad je predlog opoziva dobio odlučujući 342. glas, poslanici su tog kolegu poneli na ramenima u oduševljenju. Konačni rezultat glasanja je bio 367 glasova za opoziv, 137 protiv, dok je sedam poslanika bilo uzdržano, a dvojica se nisu pojavila na glasanju.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ukoliko predlog opoziva Rusefove dobije prostu većinu, ona će u očekivanju suđenja biti suspendovana sa mesta predsednika, a zameniće je potpredsednik Mišel Temer.

Ukoliko dođe do suđenja, a Rusefova bude proglašena krivom, Temer će odslužiti do kraja njenog mandata, koji ističe 2018. godine.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Borba za opoziv Rusefove, koja se vodila tokom najgore recesije u Brazilu još od tridesetih godina prošlog veka, podelila je tu zemlju od 200 miliona stanovnika dublje nego u ijednom periodu posle kraja vojne diktature 1985. godine.

Ona je izazvala i oštru borbu između 68-godišnje predsednice i 75-godišnjeg potpredsednika Temera, što bi moglo da destabilizuje eventualnu novu brazilsku vladu i gurne Brazil u višemesečnu neizvesnost.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA