Vernici slave SVECA koji se molio Bogu da mu UZME ŽIVOT!

Svetog Pavsilipa su bacili u okove i naredili da mu glavu odseku mačem, ali on je pokidao okove i pobegao stražarima, i tako nastradao u begu

  • 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici, prema zvaničnom julijanskom kalendaru, danas obeležavaju dan svetog mučenika Pavsilipa, koji je živeo i nastradao za vreme cara Adrijana.

Ovaj svetitelj je najpre bio izveden pred cara, kako bi mu se sudilo što je hrišćanin, i kako bi ga privoleli da promeni veru. U to vreme na snazi je bila mnogobožačka religija, pa su carevi izvršitelji sprovodili ovaj proces, prelaska iz jedne vere u drugu. Pri tome su, ako bi se ko opirao ovom činu, podnošenja žrtve idolima, svirepo kažnjažavali, najgrim metodama, do smrti.

Sveti mučenik Pavsilip je izjavio pred samim carem da je hrišćanin. Zbog toga je dobio kaznu, i bio bijen gvozdenim šipkama.

Nakon toga, predali su ga na sud, pred javnog službenika Precija. Ovde su pokušavali da ga odvrate od hrišćanske veroispovesti, i privole da prizna mnogobožačku zvaničnu religiju. Pošto nikakvim podmićivanjem, i nuđenjem raznih blaga i uživanja, nisu uspeli, prešli su na mere fizičkog kažnjavanja.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Precije je naredio da mučenika bace u okove, i da mu glavu odseku mačem. Međutim, dok su ga stražari vodili na mesto gde će biti pogubljen, on je nekako uspeo da se izbavi i da im pobegne. Pokidao je okove i počeo da beži od vojnika.

Dok su ga oni jurili i gonili, on se molio bogu da ga uzme i da na tom putu ode ka njemu. Tako je i bilo. Po molitvi svetog Pavsilipa, on je umro, u toku svog bega.

Kasnije su došli hrišćani, koji su ga pronašli, i časno sahranili njegovo sveto telo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA