Na dobrom smo putu da iskorenimo svinjsku kugu

Nadam se da će Srbija uskoro dobiti status zemlje bez svinjske kuge i da ćemo moći da izvozimo meso za EU, rekao direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede

  • 0

Direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije Zoran Mićović izjavio je danas da je Srbija na dobrom putu da iskoreni svinjsku kugu, što će omogućiti izvoz svinjskog mesa u zemlje Evropske unije.

- Nadam se da će Srbija uskoro dobiti status zemlje bez svinjske kuge i da ćemo moći da izvozimo meso za EU. To će biti istorijski događaj za nas - rekao je Mićović na predstavljanju kampanje "Kontrola i iskorenjivanje klasične kuge svinja u Srbiji".

Direktor Uprave za veterinu se nada da će iz EU uskoro stići potvrda kvaliteta tog projekta, koji se od 2010. godine sprovodi u saradnji sa svim učesnicima u lancu proizvodnje u Srbiji.

Šef sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Endrju Hedi rekao je da je EU prepoznala značaj projekta za Srbiju i čitav region i da zbog toga planira da investira oko 20 miliona evra, kako bi svinjska kuga i besnilo bili stavljeni pod kontrolu.

- Poslednjih godina EU je donela paket mera koje bi trebale da pomognu Srbiji u iskorenjavanju besnila i svinjske kuge - rekao je Hedi i dodao da je do sada uloženo oko 10 miliona evra za nabavku i distribuciju vakcina i opreme.

(I. M. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA