NEKADA NIJE BILO PRODAVANJA, PA PARE "NA POLA": Ovako su braća po Srbiji delila nasledstvo pre dva veka! (FOTO)

Kada su braća htela da podele kuću, označili bi čija je koja polovina, skidali blato i iz kuće izvlačili grede

  • 4

Kada su u šumadijskim selima, pre vek ili dva, braća delila kuću koju su nasledili, ne bi je prodavali i delili novac, već bi svaki odneo svoj deo kuće! Sa onim što je dobio, svaki brat bi sebi gradio novu kuću na drugoj parceli.

Ovo je 23 razloga zbog kojih bi trebalo da se preselite u Srbiju!

To je nekada bilo moguće jer su kuće građene od blata i slame, a od čvrstih materijala bili su samo noseću stubovi, grede i daske.

Kada su braća htela da podele kuću, označili bi čija je koja polovina, skidali blato i iz kuće izvlačili grede. Svako bi odneo svoje, navavljao još drveta i blata, pa sebi gradio novu kuću.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Tako je svoj deo kuće nasledio i moj deda. Deda i njegov brat rasturili su čatmu, a to je kuća od jedne prostorije, cela kuća je spavaća soba. Deda je svoju čatmu napravio na direcima koje je odneo iz stare kuće. Takav način deljenja nekretnine bio je uobičajen, kaže Aleksandar Jovanović iz sela Vlakča kod Kragujevca.

U Šumadiji je nedavno sa jedne lokacije na drugu preneta kuća za koju se mislilo da je građena koju godinu pre 1792. Kuća je izmeštena jer vlasnik nije mogao da je popravi i sačuva od rušenja i zaborava, pa je kuću poklonio.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tek kada su majstori kuću rastavili, da je gredu po gredu preneli na novu lokaciju, shvatili su da su te grede i direci već korišćeni na nekoj pređašnjoj kući! Grede su znači skinute sa zdanja pravljenog pre 1792. godine, da bi tada sagrađena "nova" kuća.

To znači da se jedne iste grede ove 2016. koriste za izgradnju treće kuće po redu i da su stare oko 250 godina!

Te grede su pre dva veka sečene ručnom testerom, kakvu je Telegraf pronašao u jednom šumadijskom selu. Ova testera je duga 1,70 metara. Sa jedne strane testere vukle su dve osobe, a sa druge jedna.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Živoslav Lazarević iz sela Čumić kaže da je na strani gde bi radila jedna osoba često bila žena, domaćinova supruga, ako je reč o siromašnijom porodici koja nije mogla da plati nadničara.

Neke od tih greda za 200 godina su nadživele one koje su ih iz drveta "isklesali". Neke od tih greda nadživele su i braću koja su ih delila.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    21. april 2016 | 22:49

    Kućo moja čađvu ti gredu

  • doberman

    22. april 2016 | 00:21

    NE, catmara se seli po potrebi, ne komada se i rasparcava, ne znamm u kojoj ste srbiji i suumadiji bili, al nidje veze. ko vam je rekao, ttaj vas je slagao! ko uzima prag, slavu, plug... tacno se zna kako neko moze da se inokose iz bratstva i zadruge.

  • Aloha

    22. april 2016 | 07:30

    Druze manje se nerviraj u svakom kraju srbije su obicaju drugaciji jedino te opravdavam ako nisi dalje mrdno od svog dela srbije I upoznao malo bolje drugi sa obicajima u vojvodini nemaju sirovare nemaju lazarice imaju polivace I td razmisli o cemu ti pricam .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA