Sedamnaest godina od pogibije 16 radnika RTS u NATO bombardovanju!

Za ovaj ratni zločin do sada je jedino odgovarao Dragoljub Milanović, tadašnji direktor RTS-a, koji je izdržao kaznu zatvora od 10 godina

  • 3
NATO bombardovanje SRJ 1999. godine Foto: S. Pikula

Od tragične pogibije 16 radnika Radio televizije Srbije u NATO bombardovanju, prošlo je 17. godina, a napad je izvšen uprkos činjenici da se vojna sila ne sme upotrebljavati nad civilnim, medijskim objektima.

Svuda oko mene su bile mrtve kolege: Ispovest radnika RTS koji je preživeo bombardovanje! (VIDEO)

U agresiji NATO pakta, u zgradi u Aberdarevoj ulici, živote su izgubili šminkerka Jelica Munitlak (28), video-mikser Ksenija Banković (28), tehničar u razmeni Darko Stojmenovski (26), tehničari u masteru Nebojša Stojanović (27) i Branislav Jovanović (50), radnici obezbeđenja Dragorad Dragojević (27), Dejan Marković (39) i Milan Joksimović (47), kao i  električar Dragan Tasić (31), kamerman Aleksandar Deletić (31), tehničari Slaviša Stevanović (32) i Ivan Stukalo (34), dizajner programa Siniša Medić (32), precizni mehaničar Milan Janković (59), režiser programa Tomislav Mitrović (61) i monter Slobodan Jontić (54).

Da podsetimo, u znak sećanja na poginule medijske radnike RTS, nedaleko od zgrade javnog servisa, u beogradskom Tašmajdanskom parku podignut je spomenik “Zašto?”. To je pitanje na koje se godinama unazad nije odgovorilo porodicama i prijateljima nastradalih.

Printskrin: Youtube / kanal9tvns Printskrin: Youtube / kanal9tvns

U Košutnjaku je prošle godine otvoren spomen-park “Da se ne zaboravi”, u kome je zasađeno 16 stabala, tačno onoliko koliko je života uzalud izgubljeno.

U proleće svake godine, u znak sećanja na poginule radnike RTS-a održava se i memorijalni turnir u malom fudbalu sa nazivom “Igrajmo za 16″.

Inače, za ovaj ratni zločin do sada je jedino odgovarao Dragoljub Milanović, tadašnji direktor RTS-a, koji je izdržao kaznu zatvora od 10 godina zbog toga što nije preduzeo neophodne mere da zaštiti i evakuiše zaposlene uprkos pretnjama da će se izvršiti vazdušni napad na zgradu RTS.

Opširnije u video prilogu koji sledi:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. april 2016 | 17:03

    ZA OVAJ MONSTRUOZNI ZLOCIN NATO DEMOKRATA NAD SRBIMA OSUDJEN SRBIN I ODLETAO 10GODINA ROBIJE!! ZA NATO GENOCID ZRACENJEM UMIRE 7MILIONA SRBA UBIJEN MILOSEVIC!!! ZA VADJENJE ORGANA SRBIMA TACI PROGLASEN PREDSEDNIK NATO DRZAVE KOSOVA!!! CLINTON ZA RAT DOBIO NOBELA ZA MIR !!! JE.OTE PA KO JE OVDE LUD !!!!!!z

  • ATIMUS

    23. april 2016 | 20:54

    Javili oni natovci ....dan i u koliko sati ce baciti bombu....ali umni mocnici iz Srbije naredili da se zakljucaju vrata .....da poginu radnici...i mislili dace to da prodje dace da zapadna javnost padne i da se okrene i daju podrsku prema umnome Milosevicu i njegovoj umnoj politici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA