OVAKO BANAĆANI OBELEŽAVAJU DOLAZAK VELIKOG HRIŠĆANSKOG PRAZNIKA: Vatre na sokacima za Lazarevu subotu (FOTO)

Okupljeni oko vatre koja se pali od stabljika kukuruza ili nekih drugih suvih grana, meštani Kikinde objašnjavaju da se ovog tradicionalnog običaja ne odriču

  • 0
Lazareva subota, Vatre na banatskim sokacima najavljuju veliki hrišćanski praznik Foto: Telegraf

Vatre "Lazarice" koje su se večeras palile širom kikindskih sokaka simbolično su najavile veliki hrišćanski praznik, koji se proslavlja u subotu , a u narodu je poznat kao "Lazareva subota". Narodni običaji vezani za "Lazaricu" i dalje su ostali sačuvani u mnogim mestima širom Vojvodine.

Sutra je VRBICA i ovu stvar NIKAKO NE SMETE DA URADITE!

Okupljeni oko vatre koja se pali od stabljika kukuruza ili nekih drugih suvih grana, meštani Kikinde objašnjavaju da se ovog tradicionalnog običaja ne odriču:

Đuro Lakić već punih 40 godina vatru pali na "Ledini":

- Sa radošću svake godine dočekujemo "Lazaricu" koja predstavlja veliki praznik, posebno deci koja preskaču vatru. Večeras sam zapalio dve vatre - jednu manju i drugu veću, kako bi i deca mogla da je preskaču. Danas su običaji nešto drugačiji, ranije smo znali da skuvamo i neki kotlić, doneli bismo piće pa smo ovaj praznik slavili do kasno u noć, žene su mesile kolače i donosile kokice, ali su se ti običaji promenili - priča nam deda Đura.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Preskakanje vatre ima svoju simboliku, objašnjava nam deda Đura.

- Običaj je da vatru preskaču momci pred ženidbu i time pokazuju svoju hrabrost. Nije lako preskočiti Lazarevu vatru, uverava nas Đura. Morate biti oprezni i pre svega hrabri.

Desanka Bubalo, penzionerka, kaže da "Lazarica" okuplja ljude koji sa radošču svetkuju ovaj dan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Najčešće se okupe članovi iz nekoliko domaćinstava koji na uglu ulica upale vatru, tada je preskaču momci ali i devojke. Držimo se starog običaja, privežemo drvenu motku za šerpu i kokamo kokice deci. Ovo je stari paganski običaj, ali mi volimo da ga praznujemo, da se družimo i pre svega nastavimo tradiciju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Narod veruje da onaj ko uspe da preskoči vatru sa sebe "skida" grehove. Domaćice tada donose kukuruz "kokičar" koji se pravi nad vatrom, a deca ga rado jedu.

Ovaj običaj liturgijski je povezan sa Crkvom. Svetlost simbolizuje svetlost Lazarevog vaskrsenja, ali najavljuje i Hristovo vaskrsenje koje koje će se zbiti na Uskrs. Pošto se sve dešava u petak uoči Lazareve subote koji je i poslednji petak pred onaj Stradalni, običaj je prepun simbolike. Vatra, odnosno svetlost simbol je sreće i radosti.

Koliko je sreće i radosti noćas bilo na kikindskim sokacima, dokaz su vatre koje su još dugo gorele, ali i vesela deca koja sa nestrpljenjem isčekuju sutrašnji veliki praznik Lazarevu subotu.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA