Obama: Ponosan sam što mi je Angela Merkel prijatelj

- Mislim da su kancelarka Merkel i brojni Nemci pokazali odvažnost u izbegličkoj krizi - rekao je Obama

  • 8

Američki predsednik Barak Obama pohvalio je danas liderske kvalitete kancelarke Angele Merkel, a naročito njenu odvažnost u rešavanju izbegličke krize.

- Mislim da su kancelarka Merkel i brojni Nemci pokazali odvažnost u izbegličkoj krizi - rekao je Obama u intervjuu za "Bild" uoči sutrašnje posete Nemačkoj.

On je rekao da Nemačka ne treba sama, ili još sa nekom zemljom da nosi čitav teret krize i ocenio da je nedavni dogovor EU i Turske korak ka pravednijoj podeli odgovornosti. Prema njegovim rečima, Merkel je zaslužna za to što Nemačka sada ima veću ulogu na međunarodnoj sceni.

Predsednik SAD nije štedeo reči hvale za kancelarku rekavši da je ona "čuvarka Evrope", a opisao ju je i kao "pragmatičnu i fokusiranu na ono što se može ostvariti".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Napominjući da je Merkel pokazala kvalitete "pravog moralnog i političkog lidera", Obama je istakao da kancelarku smatra jednim od svojih najbliskijih partnera i prijateljem na šta je naročito ponosan.

- Kad ona nešto kaže, ona to i misli. Kad kaže da će nešto uraditi, ona to i uradi. Ja imam poverenja u nju - rekao je Obama.

Obama će sutra zajedno sa kancelarkom otvoriti industrijski sajam u Hanoveru, a u ponedeljak će se u okviru mini-samita sastati sa nemačkom kancelarkom, britanskim i italijanskim premijerima Dejvidom Kameronom i Mateom Rencijem, kao i francuskim predsednikom Fransoa Olandom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. april 2016 | 11:45

    OBAMA U OPROSTAJNOJ TURNEJI U EVROPI -DOBICEMO POSLE ENDZI I DRUGU MOCNU ZENU U AMERICI ZA PRRDSEDNICU GOSPODJU KLINTON - BICE TO DUO IZ HORA BILDENBERG!!!!

  • Gagi

    23. april 2016 | 11:30

    Ljubije u dusu propalice svijetske prevaranti lopovi

  • Sonja

    24. april 2016 | 13:02

    Zaista je od reci do reci u pravu. Merkel i Nemacka su pokazali odgovornost i humanost vrednu divljenja. Mnoge zemlje su usled ekonomske krize,ali i straha za svoju bezbednost kukavicki zatvorile svoja vrata dok je Merkelova isppstovala svako slovo u konvencijama o izbeglicama, njihovim pravima,a u vise od toga. Svaka cast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA