EVO KAKO JE UMRO NAVIJAČ CRVENE ZVEZDE: Ovo se dešava kad neko čoveka UBODE U SRCE!

- Ako je navijač Crvene zvezde odmah iskrvario, to zapravo znači da je rana na srcu bila velika - kaže dr Miljko Ristić

  • 0

U Čačku je sinoć ubijen navijač Crvene Zvezde Aleksandar Jaćimović, koji je stradao u sukobu sa navijačima domaćeg Borca. On je uboden nožem pravo u srce, i gotovo da nije bilo šansi da preživi.

Naime, ako ubodete nekoga u srce, smrt neće nastupiti tako brzo. Zapravo, osoba umire tek nakon pet minuta, a trenutnog stanja je svesna samo prvih 15 sekundi.

Za razliku od toga, ako je nekome smrskana lobanja, smrt nastupa istog trena.

Sam mozak može da izdrži bez kiseonika oko 5 minuta. Usled prestanka rada krvnih sudova, mozak više ne dobija kiseonik, koji se prenosi kroz celo telo putem krvi, i tada prestaje sa radom.

Profesor Miljko Ristić, direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije kaže za Telegraf da je svaka rana na srcu naneta predmetom širim od jednog centimetra može biti kobna ukoliko se pacijent u rekordno kratkom roku ne operiše. On ističe da se to vreme u nekim situacijama meri minutima ako ne i sekundama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

-Ako je vrh tog noža, odnosno sečiva kojim je naneta povreda, ušao u srčane šupljine, onda se taj pacijent mora operisati ali u ekspresno kratkom roku, od deset minuta do pola sata, eventualno sat, što sve zavisi od toga kolika je ubodna rana. Ako je ona naneta nekim manjim predmetom, krv koja izlazi spolja iz srčanog mišića ne ide tako brzo da pacijent može da iskrvari za minut. Međutim, ukoliko je to sečivo širine centimetar ili više, onda je rizik od smrtnog ishoda mnogo veći - objašnjava prof. Ristić.

On kaže da, ako je navijač Crvene zvezde odmah iskrvario, to zapravo znači da je rana bila velika i da je zbog nje kao takve brzo iskrvario.

- Ne znam detalje, ali ako je umro odmah, znači da je povreda srčane šupljine bila ozbiljna. Ali definitivno, bilo koja povrede ovog tipa zahteva intervenciju što zavisi, ponavljam od brzine dolaska u bolnicu. nažalost, ni operacija ne znači uvek da će pacijent preživeti - rekao je Ristić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA