"CIMAVAKS" I U SRBIJI: Torlak dobija dozvolu za vakcinu protiv raka pluća

Vakcina, koja se pokazala kao dobra u lečenju raka, trebalo bi da bude registrovana do kraja godine

  • 0

Institut "Torlak" biće nosilac dozvole za stavljanje u promet vakcine za rak pluća "cimavaks" sa Kube, najavio je danas direktor te ustanove dr Branislav Lazić, i dodao da će u roku od tri meseca biti gotov ostatak dokumentacije koja bi već u oktobru mogla da se preda Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Lazić je rekao da je to dogovoreno na sastanku sa predstavnicima kubanskog Instituta za molekularnu imunologiju CIMAB, gde je razvijena ta vakcina, Ambasade Kube i firme "Vama", zastupnika instituta iz Havane.

- Razgovarali smo o mogućim oblicima saradnje Torlaka i Institita sa Kube, a akcenat je bio na vakcini za rak pluća i dogovorili smo da budemo direktni zastupnik, kao i da će se to u najkraćem mogućem roku regulisati pravnim aktima - rekao je Lazić posle posete kubanske delegacije.

Govoreći o procesu registracije, on je istakao da Agencija za lekove od podnošenja dokumentacije ima rok od 210 dana da se izjasni o tome da li vakcina može da bude registrovana.

Ukoliko sve bude išlo kako treba, sledeća faza bi bila distribucija vakcina, onda i priprema sekundarnog pakovanja, a ako se ukaže potreba, onda bi se ona i punila iz "balka".

Kako je rekao, vakcina "cimavaks" nije zamena, već se daje po posebnim indikacijama uporedo sa datom medicinskom terapijom, a neka istraživanja pokazuju da se može desiti i da pojača dejstvo sadašnje terapije.

Lazić je podsetio da je kubanska vakcina registrovana i u nekim zemljama Latinske Amerike, ali još nije u zemljama EU. Ispitivanja su, kako je kazao, u Velikoj Britaniji u toku .

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA