SVI PROTIV TRAMPA, BERNI JE NA KOLENIMA: Šta govore ankete, ko će danas pobediti? (FOTO)

Donald Tramp i Hilari Klinton u preseku svih anketa ubedljivo vode u svim američkim saveznim državama u kojima se danas održavaju unutarstranački izbori, čiji je cilj osvajanje zvanične nominacije za predsednika SAD u obe najveće partije

  • 4

Sve smo bliži nacionalnim konvencijama u obe američke partije, koje će u julu okupiti sve osvojene i slobodne delegate na jednom mestu, sa ciljem dodeljivanja zvanične nominacije za predsednika SAD.

Međutim, dok smo u Demokratskoj partiji sve bliži tome da kažemo da je pred Hilari Klinton otvoren put ka toj pobedi, put koji je pred Bernijem Sandersom skoro pa zatvoren, na drugoj strani, u Republikanskoj partiji, stvari uopšte nisu očigledne i jasne.

Ne samo što je malo verovatno da će lider njihovih unutarstranačkih izbora Donald Tramp uspeti pre nominacije da dođe do magične većine, nego sada stižu i vesti da su se dva preostala kandidata, Ted Kruz i Džon Kejsik, "ujedinili" da bi potukli kontroverznog milijardera (stavljamo pod znake navoda jer se nisu zbiljski ujedinili; zapravo, to što su uradili je skoro smešno, ali o tome u nastavku).

Pristalice Donalda Trampa. Foto: Tanjug / AP Pristalice Donalda Trampa. Foto: Tanjug / AP

Da podsetimo: da bi kandidat osvojio republikansku nominaciju za predsednika potrebno je da skupi 1.237 delegata koji će za njega na Nacionalnoj konvenciji u Klivlendu glasati u prvom krugu; međutim, ako nakon prvog kruga niko nema potrebnu većinu, ti delegati koji su u obavezi da glasaju po volji članova partije postaju slobodni i mogu da glasaju za koga god žele.

Drugim rečima, ako Tramp bude imao 1.236 glasova u prvom krugu, u drugom bi mogao da završi sa 600 i da izgubi nominaciju, a to je upravo ono čemu se njegovi protivnici nadaju.

Danas se u republikanskom i demokratskom taboru izbori održavaju u istih pet država: Konektikatu, Delaveru, Merilendu, Pensilvaniji i Rod Ajlendu.

Pristalice Donalda Trampa. Foto: Tanjug / AP Pristalice Donalda Trampa. Foto: Tanjug / AP

Krenimo od republikanaca, i od Konektikata koji donosi 28 delegata. Tramp u preseku svih anketa vodi ubedljivo sa 52,8 odsto ljudi koji će glasati za njega; na drugom mestu je Kejsik sa 26,5 odsto, a iza njega je Kruz sa 14,5 odsto.

Sad se sigurno pitate: ako su se ova dvojica ujedinili, to valjda znači da je logično da Kruzove pristalice glasaju za Kejsika jer ima veće šanse?

Ne.

Ne može se dovoljno naglasiti koliko je njihov dogovor besmislen: Kejsik se povlači iz kampanje u Indijani, dok se Kruz povlači iz kampanje u Novom Meksiku i Oregonu. Međutim, Kejsik je recimo bio decidan u tome da to ne znači da svojim simpatizerima u Indijani poručuje da glasaju za Kruza, daleko bilo. Kakvo je to ujedinjenje, onda?

Ted Kruz. Foto: Tanjug / AP Ted Kruz. Foto: Tanjug / AP

Ankete za Delaver (koji donosi 16 delegata, koje dobija onaj ko završi trku na prvom mestu) su prestare da bi bile ozbiljno razmatrane (po njima, Tramp ima 55 odsto, Kejsik 18 a Kruz 15), dok za Rod Ajlend (donosi 19 delegata) pokazuju da Tramp ima 52,3, Kejsik 23 a Kruz tek 12,3 odsto podrške.

Stanje u Merilendu (koji donosi 38 delegata, koje dobija onaj ko završi trku na prvom mestu) vrlo je neobično; naime, Tramp u preseku ima 47,7 odsto, dok Kejsik i Kruz imaju 26,7 odnosno 21,7 odsto: da su bili pametni i da su se stvarno ujedinili, mogli su da pobede Trampa, ovako, nemaju šanse.

Praktično identična logika se može primeniti i na Pensilvaniju (koja donosi najviše delegata danas, 71, koje takođe osvaja pobednik), u kojoj Tramp ima 45,8 odsto, Kruz 26,4 a Kejsik 23.

Džon Kejsik. Foto: Tanjug/AP/ST. PAUL PIONEER PRESS OUT; MAGS OUT; TWIN CITIES LOCAL TELEVISION OUT Džon Kejsik. Foto: Tanjug/AP/ST. PAUL PIONEER PRESS OUT; MAGS OUT; TWIN CITIES LOCAL TELEVISION OUT

Čak i ako Donald Tramp opravda ulogu favorita koju su mu doneli ne samo dosadašnji uspesi već i ove ankete, i ako danas pobedi u svim ovim državama, malo je verovatno da će se bilo šta bitno promeniti; da budemo precizni, verovatno neće imati većinu za Klivlend. Sa druge strane, čišćenje protivnika u jednom danu moglo bi mu doneti neophodni vetar u leđa. Ostaje da se vidi.

Na drugoj strani, kod američkih demokrata, situacija u kojoj se miljenik američke mladeži, senator iz Vermonta Berni Sanders, nalazi nakon debakla u Njujorku je katastrofalna.

Put ka njegovoj nominaciji je gotovo zatvoren, bez obzira na to što još nisu glasale sve države bogate delegatima poput Kalifornije, bez obzira što on napominje da će ostati u trci do kraja, i moraoi bi da se desi čudo pa da iz svega izađe kao pobednik.

Berni Sanders. Foto: Tanjug / AP Berni Sanders. Foto: Tanjug / AP

A čuda se retko dešavaju. Posebno kad se pogledaju ankete koje mu nimalo ne idu u prilog. U mnogim saveznim državama on je izjednačen sa Klintonovom, a izjednačen je čak i u nacionalnim anketama, ali njemu to više ništa ne znači zato što mora da pobeđuje ubedljivo zbog ubedljivih pobeda bivše prve dame na Jugu.

Hilari Klinton u Konektikatu (koji kod demokrata daje 70 delegata) ima podršku 49,3 odsto, dok Sandersa podržava 43,7. U Delaveru (koji daje 31 delegata) ankete su starije kao i kod republikanaca, ali pokazuju da ona ima 45 odsto a on 38.

Merilend (koji daje 118 delegata), Hilari ima ubedljivu prednost u preseku anketa: 57,7 naprema 33,7. Isti je slučaj sa Pensilvanijom (koja daje velikih 210 delegata) gde Klintonova u preseku ima podršku 54,7 odsto, dok Sanders ima 37,8.

Bliži su u Rod Ajdendu, gde Klintonovu podržava 44 odsto a Bernija 41,5. Sve kad se sabere, čini se da je establišment pobedio buntovnu omladinu.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cojek..

    26. april 2016 | 11:18

    Trampe srbendo,pobjedi i vrati nam kosovo,,

  • Djovani

    26. april 2016 | 11:44

    Kad Americki narod vecina su za Trampa,Zasto bivsi i sadasnja vlada Amerike se plase da Tramp postane Presednik Amerike?plase se pravede i istine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA