PANIKA U BRISELU I VAŠINGTONU: Britanci na ivici da izađu iz Evropske unije, pokazuju ankete (FOTO)

Čitavo se Ujedinjeno Kraljevstvo sprema za ključno glasanje na referendumu 23. juna koje će, po svemu sudeći, biti toliko tesno da će ova zemlja ostati duboko podeljena ko god bude odneo pobedu

  • 8

Debata u Velikoj Britaniji vezana za referendum o ostanku ili izlasku iz Evropske unije se zahuktava dok britanski političari iznose svoje argumente za i protiv.

Čitava se zemlja sprema za ključno glasanje 23. juna koje će, po svemu sudeći, biti toliko tesno da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati duboko podeljeno ko god bude odneo pobedu.

Dejvid Kameron, koji je na vlast i došao uz obećanje da će dozvoliti održavanje ovog dugo traženog referenduma, veruje da je dobio od Brisela dovoljno da može da predloži glasačima da glasaju za ostanak u EU, dok njegovi protivnici (od kojih su mnogi i u njegovoj sopstvenoj Konzervativnoj partiji, pa čak i u parlamentu i vladi) smatraju da nije dobio ništa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

I dok se čini da niko u Velikoj Britaniji ne želi dublju političku integraciju kontinenta koja je dugo sanjani cilj mnogih evropskih ideologa i političara (nedavno je o "sjedinjenim evropskim državama" govorio i Fransoa Oland, predsednik Francuske Republike, kao o nečemu treba težiti), istorijske ankete pokazuju da se raspoloženje tamošnje javnosti neprestano menjalo po pitanju bivanja u EU.

Tokom ranih osamdesetih podrška za Evropu je bila na najnižem nivou, a vrhunac je doživela početkom devedesetih. Sredinom te decenije razlika između dva tabora se suzila, a u pojedinim trenucima takozvani "breksit" (slogovna skraćenica od "British exit") je bio popularnija opcija.

Počev od 2014. godine počelo je da raste ponovo raspoloženje za Evropsku uniju, a juna 2015. godine podrška za izlazak iz zajednice evropskih naroda je pala na najniže grane. Ali, već u septembru se razlika ponovo suzila.

Foto - ilustracija: Profimedia/Martin Mehes - ČIF,  lacommercialpainting.com Foto - ilustracija: Profimedia/Martin Mehes - ČIF, lacommercialpainting.com

Od tog septembra prošle godine, tabor koji traži da se ostane u EU je permanentno u vođstvu, i ima između 51 i 55 odsto glasova u anketama.

Kvote u kladionicama jasno daju prednost ostanku; "Pedi Pauer" toj opciji daje kvotu 1,4, dok izlasku daje kvotu 2,86.

Faktor koji bi sve mogao da promeni su neopredeljeni glasači; kada se pogleda presek svih 75 anketa između septembra 2015. godine i današnjeg dana, vidimo da postoji 15 odsto onih koji pojma nemaju šta hoće i kako će da glasaju. Tri ankete iz marta pokazuju da svaki četvrti ne zna.

Migrantska kriza je najveća opasnost po Evropsku uniju. Foto-montaža: Milena Đorđević, pixabay.com Migrantska kriza je najveća opasnost po Evropsku uniju. Foto-montaža: Milena Đorđević, pixabay.com

Međutim, imajući u vidu da su ankete na opštim izborima prošle godine u promašile ishod u meri koja je do sada neviđena u bilo kojoj zemlji, mnogi ne veruju više ništa anketama koje, ako su telefonske, pokazuju veću podršku opciji za ostanak nego one sprovedene na internetu.

Da budemo precizni, telefonske ankete od početka septembra daju opciji za ostanak prednost od 17 odsto, dok je na internetu ta prednost samo dva osto.

Kada se sve sabere, presek poslednjih šest anketa kaže sledeće: 51 odsto Britanaca hoće da ostane, 49 odsto hoće da izađe.

Rezultat? Podeljena nacija.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • md

    26. april 2016 | 14:40

    Hajde konacno uradite nesto pametno , izlazite vec jednom !

  • Nikolas

    26. april 2016 | 20:17

    ENGLEZI VOLE FUNTU I MRZE BRISELSKU BIROKRATIJU STO GODI AMERIMA KOJI ZELE SLABU EU I JOS SLABIJI EURO!! GOTOVO JE GOTOVO!!!!

  • Zena

    26. april 2016 | 22:16

    A mi se toliko trudimo i upropascujemo sopstvenu drzavu da udjemo u Uniju koja se raspada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA