ERDOGAN U ZAGREBU PORUČIO: Nikada nećemo zatvoriti vrata izbeglicama

Jačanje turskih investicija u Hrvatsku, izvoz hrvatske govedine u Tursku, zajednički projekti u energetici, gasovdi, luke i turizam, glavna su područja za snažniju privrednu saradnju Turske i Hrvatske, koju je Erdogan nazvao "prijateljskom zemljim i saveznicom"

  • 83

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u Zagrebu da Zapad treba da pokaže humanost i pruži "drugačiju vrstu" pomoći Turskoj, koja nikada neće zatvoriti vrata izbeglicama iz Sirije, prenosi Hina.

ERDOGAN HAPSI JER HOĆE DA GA SKINU S VLASTI: Privedeni advokati, policajci, novinari...

- Turska nikada nije, niti će zatvoriti vrata ljudima koji beže pred bombama - izjavio je sinoć Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

On je dodao je da Zapad mora drugačije da reaguje i Turskoj pruži "drugačiju vrstu pomoći", ali nije precizirao na što konkretno misli.

Vlada u Ankari ranije je isticala da je ukidanje viza za turske državljane ključno za uspjeh dogovora EU-Turska o zaustavljanja ilegalne imigracije u Evropu.

Grabar-Kitarović je dala snažnu podršku približavanju Turske EU, uključujući i liberalizaciju viznog režima.

- Niz je područja kako Hrvatska može pomoći Turskoj u procesu eurointegracija. Pre svega političkom podrškom u Briselu, snažnom podrškom za integriranje Turske u EU, za ukidanje viza za koje se nadam da će se dogoditi uskoro - rekla je hrvatska predsednica.

Dvoje predsednika podržalo je uključivanje država jugoistočne Europe u EU i NATO, posebno BiH gde je, rekla je Grabar-Kitarović, Turska uvek igrala konstruktivnu ulogu.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Složili su se oko jačanja trilateralne saradnje sa Sarajevom, koja bi pomogla "političkoj emancipaciji" te zemlje, nadogradnji Dejtonskog sporazuma i punom aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO, prenela je Hina.

Saradnja bi se odnosila i na problem migracija, kontrolu migrantskih talasa i razmenu informacija u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

- Turska, Hrvatska i BiH mogu stvoriti učinkovit trilateralni mehanizam na najvišem novou-  rekao je Erdogan.

Jačanje turskih investicija u Hrvatsku, izvoz hrvatske govedine u Tursku, zajednički projekti u energetici, gasovdi, luke i turizam, glavna su područja za snažniju privrednu saradnju Turske i Hrvatske, koju je Erdogan nazvao "prijateljskom zemljim i saveznicom".

O tome će turska delegacija, u kojoj su direktori 60 kompanija, danas razgovarati s hrvatskim kolegama na privrednom forumu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    27. april 2016 | 09:21

    Какве везе имају Хрватска и Турска са Дејтонским споразумом? Није лијепо а ни културно гурати нос у туђе двориште и настављати да се иживљавате над народом над којим сте починили ГЕНОЦИД - Турци прије, а Ви за вријеме 2 СВ. Рата. Понесите терет тога фашистички идиоти! Исил- усташе- нема разлике.

  • Ultra

    27. april 2016 | 09:22

    haha... al će hrvati vrlo brzo da izdaju kontrasaopštenje. Ako neko prati medije, ali i reakcije običnih građana u medijima na zapadu, erdogan je "persona non grata" broj 1! Kao i turska. A poznavajući hrvate i njihovu dvoličnost, i to da se oni uvek savijaju kako vetar duva, biće zanimljivo čitati kako će da pobijaju sve što su ovde rekli. Samo pominjanje podrške turskoj, a kamoli zalaganje za viznu liberalizaciju izazvaće nimalo nežno navlačenje za uši od strane zapada, jer njima se kosa diže na glavi od ovih stavki.

  • Dule

    27. april 2016 | 09:12

    Maknite sliku ovog teroriste,ne mogu da ga gledam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA